Vooral na het weekend voluit zomerse aprilcondities

De aprilzomer krijgt een mooi vervolg, zeker vanaf het weekend. Het lijkt er zelfs op dat we de bijna legendarische voorzomerse april uit 2007 achterna gaan. Eerst evenwel is er nog even die regen/buienkans rond de vrijdag. Het groeizame karakter van het weer neemt sterk toe dus.
Waarschijnlijk zal de natuur exploderen de komende dagen met veel opkomende bloesems aan de bomen, struiken en groen gebladerte. In het tijdpad tussen vrijdag en zondag zijn dus nog enkele buien mogelijk. We krijgen mogelijk een situatie waarbij de meeste buien bijvoorbeeld in het noorden van Nederland kunnen vallen en als we de regenbalans dan opmaken tegen het weekend, zou het best wel eens mee kunnen vallen. Van belang in dit regenverhaal is in hoeverre de hoge druk ten noordoosten van Nederland voldoende pressie uitoefent op die inkomende regenzones die vanuit het zuiden opstomen.
De temperaturen blijven steeds aan de hoge kant, zowel in de nachten als overdag. De zeer aangename - en bijna zomerse (landelijke) 25 graden van afgelopen zondag halen we nog even niet: op vrijdag is het tijdelijk wat koeler met een graad of 15 of 16 en bij een windje uit zee eventueel nog wat frisser in de middag. Op zaterdag en met name zondagmiddag is er nog een kleine buienkans op de Eilanden.
Een zeer mooie ontwikkeling op de weerkaart doet zich vooral na het komende weekend voor als zich een stevige blokkade van hoge druk gaat opwerpen boven Scandinavië. Dan wordt met een droge noordoostenwind heldere – en later opnieuw warme(re) lucht aangevoerd zodat de maxima wederom kunnen pieken. Niet uit te sluiten is dat we op een gegeven moment gaan uitkomen op 25 graden en hoger tot op de stranden. Dan kunnen we gerust al gaan spreken van voluit zomerse condities.
Het Amerikaanse weermodel mikt daarna op een veel minder rooskleurig weerbeeld in de derde decade van deze grasmaand, dus na de twintigste enfin. Zelfs een portie noorderkou kan nog afzakken later!
We merken wel welke aprilse grillen ons ten deel vallen straks. De komende dagen wordt het in ieder geval weer minder wisselvalliger en ronduit zachter. Als het echt meezit hebben we komende zaterdag en zondag alweer temperaturen tegen de 20 graden met wel de mogelijkheid van een koeler zeewindje langs het strand.