Afbeelding
Foto:

Geloof en vrucht

De kernvraag is allereerst: wat is een waar geloof, maar tegelijk is het belangrijk te weten wat dan de vrucht is van dit geloof? Als het goed is, zullen deze vragen ons bezighouden en is onderzoek naar geloof en vruchten onmisbaar.

Hoe worden we het zaligmakend geloof deelachtig? Alleen door de werking van Gods Geest en Woord. Uit de Schrift kunnen we leren, dat dit oprechte geloof geen dood geloof, maar een levend geloof is. Met andere woorden: het zaligmakend geloof draagt vrucht, het kan niet verborgen blijven.
Als het licht van Gods genade in onze harten schijnt, dan mogen we zelf een lichtend licht en een zoutend zout zijn. Hoe openbaart die vrucht zich? In de vreze des HEEREN en in een leven tot eer van God.
De schrijver heeft aan de hand van Gods Woord, de belijdenisgeschriften en citaten uit verschillende 'oude schrijvers' geprobeerd een helder zicht te krijgen op de vele aspecten van het geloof en de vrucht van het geloof.

In het Woord vooraf schrijft ds. Heemskerk onder andere: 'Het ware geloof is een rechtvaardigend geloof. Daarbij staat de vergeving der zonden centraal. Tegelijk gaat dit geloof ook altijd samen met de genade van de heiligmaking, dat is het leven der dankbaarheid.'
Beide weldaden die Christus verworven heeft voor al de Zijnen; daarom mogen we ze wel onderscheiden, maar nooit scheiden. Waar rechtvaardiging is, daar is ook heiligmaking en omgekeerd.
En over het geloof en de vrucht van dat geloof gaat dit boek. De auteur hoopt dat dit boek ons brengt tot een nauwkeuriger bestuderen van Gods Woord, onder inroeping van Zijn Geest en tot een persoonlijk onderzoek voor het aangezicht des Heeren. Dat zou ds. Heemskerk tot blijdschap zijn.
Op blz. 13 zet de schrijver in op het voornaamste doel van ons leven. Hij citeert hier de Westminster Catechismus: 'What is the chief end of man?' Het antwoord op deze vraag luidt: 'Man's chief end is to glororify God, and to enjoy him forever.' Dit houdt in: 'Het voornaamste doel van de mens is God de eer te geven en zich in Hem eeuwig te verheugen.' Zo sprak de Heere Jezus ook tegen Martha: 'Maar één ding is nodig'.

Deel I gaat in acht hoofdstukken in op het oprecht geloof:

Achtereenvolgens de noodzaak, de oorsprong, het fundament, de Werkmeester van het geloof en de belijdenis door het geloof. Geloof en wedergeboorte, geloof en de rechtvaardiging en geloof en de heiliging

Deel II: de vrucht van het geloof

In zeven hoofdstukken komen gelovigen uit de Heilige Schrift naar voren: Abraham, Mozes, Rachab, Ruth, Maria, Christus en Zijn onderwijs en Jakobus.
Tenslotte sluit ds. Heemskerk af met gedeelten uit de belijdenisgeschriften: de Nederlandse Geloofsbelijdenis, de Heidelbergse Catechismus en de Dordtse Leerregels.
Op blz. 122 en 123 staat het besluit van dit boek, een korte terugblik van de schrijver.

Een paar opmerkingen ter illustratie:

• Het beste bewijs dat een boom een wortel heeft en levend is, is het voortbrengen van vruchten.
• Dat een gelovige de dag en het uur van zijn bekering weet, wordt in het Woord niet als een bewijs van ware bekering genoemd.
• De diepte van ontdekking is evenmin de maatstaf voor de ware bekering
• De Heere gaat met ieder Zijn weg naar zijn welbehagen
Johannes de Doper, de Heere Jezus Christus, de hoogste Profeet en Leraar, Petrus, Paulus, zij hebben alle aangegeven dat het gaat om de vrucht.
Dit is hét bewijs dat het Woord van God diepgang heeft gekregen, wortel heeft geschoten in de diepte, en de Heilige Geest leven in de ziel gewerkt heeft.
Luther zei over het onafscheidelijk zijn van geloof en vrucht: 'Alzo dat het onmogelijk is om de werken van het geloof te scheiden, ja! Zo onmogelijk, als men het branden van 't vuur afscheiden kan van licht. U vraagt: Hoe kom ik arme zondaar, ooit aan vruchten? De Heere zegt: 'doe uw mond wijd open, en Ik zal hem vervullen'(Ps. 81:11)

Neem en Lees. Waarom?

• Een onderwerp dat ons allen aangaat
• Op een heldere, evenwichtige wijze voorgesteld
• Naar Schrift en Belijdenis

'Geloof en vrucht' door ds. D. Heemskerk, is een uitgave van de Hertog, onder ISBN nr. 9.789.033.128.851; de prijs is € 13,90. Ds. D. Heemskerk (1951) is predikant in de Hersteld Hervormde Kerk.