Afbeelding
Foto:

Waarom een vlieg op de neus van een kerkganger moest zitten

Waarom een vlieg op de neus van een kerkganger moest zitten, geschreven door Tony Hutter

Je hebt vast wel eens van dominee Spurgeon gehoord. Maar misschien denk je: Die leefde zo lang geleden. Als ik daar iets van lees, is het vast ouderwets of moeilijk.
Als je dit boek leest zal je merken dat het heel erg meevalt. Spurgeon kwam al jong tot bekering en werd een begaafd prediker in Londen. Hij wilde iedereen wijzen op de Heere Jezus Christus.
In dit boek lees je over gebeurtenissen uit het leven van Spurgeon. Hij had veel levenswijsheid en gebruikte vaak voorbeelden uit het dagelijks leven. Vandaar ook de bijzondere titel van dit boek: Waarom een vlieg op de neus van een kerkganger moest zitten.
Er was namelijk eens een jonge predikant die, terwijl hij ergens preekte, een kerkganger zag zitten met zijn vingers in zijn oren. Blijkbaar wilde deze de preek niet horen.
Na afloop van de dienst vertelde de man aan Spurgeon wat er gebeurd was.
'Wat zou u gedaan hebben, dominee Spurgeon?'
'Ik?' zei Spurgeon. 'Ik zou hebben gebeden...'
De jongeman keek hem ernstig aan, en knikte bij dit plechtige advies.
'Ja', vervolgde Spurgeon, 'ik zou gebeden hebben of er een vlieg op de neus van die man mocht gaan zitten! '
Dan zou de man zijn handen van zijn oren móeten halen.

Ooit ging Spurgeon op bezoek bij een dame uit de gemeente. Hij maakte geen afspraak, maar stond onaangekondigd voor de deur.
Toen Spurgeon arriveerde, zat de dame op haar knieën de tegels van het trapje voor haar huis te poetsen. Ze schrok ervan toen ze Spurgeon zag. Ze kreeg een kleur en begon te hakkelen. 'O, dominee!", als ik geweten had dat u kwam, zou ik klaar geweest zijn!"
Maar Spurgeon maakte haar duidelijk dat het goed was wat ze deed.
'Als de Heere Jezus plotseling terugkomt', zei Spurgeon, 'dan hoop ik dat ik ook doe wat ik op dat moment doen moest, namelijk het werk dat op dat moment op mij wacht. Dat is onze plicht.'(…) De Heere Jezus komt terug naar deze aarde. Dit keer niet als baby, maar als Koning. Wanneer precies? Dat weet niemand. Belangrijker is de vraag wat wij doen als Hij komt. Zoals de goede en trouwe dienstknecht in de gelijkenis uit Lukas 12.
'Zalig is de dienstknecht welke zijn heer, als hij komt, zal vinden alzo doende.'

Spurgeon was heel direct in zijn taalgebruik. Tony Hutter, die ook dominee werd in Engeland, heeft in dit boek 52 van deze waargebeurde verhalen vastgelegd.
Juist door ze toegankelijk en beschikbaar te maken voor onze jongeren, kunnen we hen aan sporen meer van Spurgeon te lezen. Beter gezegd, om ze meer over de God van Spurgeon te leren. Elk hoofdstuk verwijst naar de Bijbel en wijst je op Gods bedoeling met jouw leven.
Eerder verschenen al twee boekjes met verhalen over Spurgeon,
Het eerste deel 'Hoe een spin het leven van een man redde' ging over Spurgeon toen hij kind was. Hoe hij tot geloof kwam en dominee werd in Londen. Het tweede boekje 'Hoe een kat de melk mocht stelen' ging over mensen die tot geloof kwamen, en avonturen op zee. In dit derde deeltje wordt verteld hoe Spurgeon een weeshuis oprichtte en ook overal in Engeland preekte. Van harte aanbevolen. Het boek bevat 52 verhalen, dus bijvoorbeeld elke week een hoofdstuk. De boeken zijn naast het gebruik in het gezin ook heel bruikbaar voor het jeugdwerk of op school.

Prijs:        € 12,95
ISBN:        9789402906578
Uitgeverij: De Banier
Leeftijd: vanaf 8 jaar

Afbeelding
Afbeelding