Met raad en daad

Oudste caravan

Wanneer en waar reed de eerste caravan? En weet u ook aan welke taal dat woord ontleend werd? Ze zeggen dat 't Perzisch is.

Het woord caravan is inderdaad ontleend aan het Perzische 'karwan'= reizende schare, groep kameelruiters, in de regel handelaren. Het Perzische woord is afkomstig van 'karabha' = kameel. Engelse kooplieden, die veel handel dreven met de Perzen, namen 'karwan' over en maakten er 'caravan' van toen ze een huifwagen en later een kampeerwagen wilden aanduiden. De eerste huifwagen is volgens het boek "Discovering horse-drawn caravans" van D. J. Smith, ontstaan uit een overdekte en door paarden getrokken slede, waarop men beschermd zat tegen regen en wind. Er zijn oude schrifturen gevonden uit 3000 jaar voor Christus waarin krabbels van een slede met overkapping. In Egypte kende men al wagens met afneembare huif ten tijde van Mozes. Vele landverhuizers in Amerika trokken er eeuwen geleden in huifkarren getrokken door paarden met hun hele hebben en houden naar het 'Wilde Westen'. De zigeuners kenden toen reeds hun woonwagens. In 1884 moet naar een idee van de militaire arts dr. W. Gordon-Stables (1840-1910) een woonwagen zijn gebouwd die puur voor zijn genoegen en voor vrijetijdsbesteding bedoeld was. Hij geldt nog als eerste bezitter van een door twee paarden getrokken caravan, maar hij beschikte ook over geld, een koetsier, een bediende en een zeer comfortabel uitgeruste salon met een keuken en slaapgelegenheid op wielen, speciaal voor hem gebouwd door de Bristol Wagon Company, de Britse leverancier van de beroemde Pullmanwagons voor de langeafstands treinen.

'Muur' slechten

Binnenkort zal ook het onkruid dat vooral in 't oosten door iedereen met 'muur' wordt aangeduid weer gaan groeien. Hoe kan dit het beste bestreden worden? Met schoffelen bereik ik niets!

Nee, met schoffelen is nog geen muur geslecht. Die grasmuur (officieel Stellaria graminae) is een tweezaadlobbige plant die vooral op vochtige grond goed gedijt. Minder sproeien kan al enige invloed hebben op de groei. U kunt dit bodembedekkend kruid wel bestrijden met een systemisch middel dat bij een zaadhandelaar of tuincentrum te koop is. Het gras is éénzaadlobbig en zal zich van zo'n bestrijdingsmiddel niets aantrekken. Beter is het, zo veel mogelijk van de plantjes met wortel en tak uit de grond te trekken. U kunt ze dan desgewenst op een andere plaats als bodembedekker uitzetten.

Rakettoilet

Aan boord van ruimtevaartuigen en -stations is een toilet, maar niemand weet hoe dat werkt in het luchtledige. Kunt u dat verklaren?

De astronauten moeten daar een slang gebruiken met een afzuigmechanisme zoals bij een stofzuiger, dat de uitscheidingsproducten in een speciale urinebeker respectievelijk afvaltank stuwt in verband met de gewichtloosheid daarvan. Om het lastige gebruik van die apparatuur te beperken, eten zij speciaal astronautenvoedsel dat weinig afval bevat.

Graden omrekenen

Hoe reken ik 20° Fahrenheit om in graden Celsius?

Trek daar eerst 32 van af, dan krijgt u -12, deel dat door 9 en vermenigvuldig de uitkomst met 5. Dat is: -6, 6° Celsius.