Een groet van de overkant

Openbaring 1:4m en 5: 'Genade zij u en vrede… van Jezus Christus, Die de Getrouwe Getuige is, de Eerstgeborene uit de doden en de overste van de koningen der aarde.'

Soms hoor je het amper: 'je krijgt de groeten van…' Gedachteloos hoor je het aan en gevoelloos antwoord je 'o, doe de groeten terug.'
Zoiets kan een uitgesleten gewoonte zijn, een formaliteit. Dat wordt anders, als we de groeten krijgen van een oude bekende, die jaren geleden geëmigreerd is naar Canada. Wat fijn dat ze aan ons denken!
Hoe luistert u naar het begin van de dienst? Hoe lees je de apostolische brieven. Die beginnen allemaal met een groet. 'Genade zij en vrede…' Dat mag geen uitgesleten gewoonte zijn, woorden die we gedachteloos aanhoren.
Hoe bijzonder is om een goede tijding te horen van Iemand die ons meer liefheeft dan de beste vriend en de trouwste levensgezel?
Hoe bijzonder is het dat Zijn eerste woord 'genade' en Zijn tweede woord 'vrede' is? Dit is het eerste wat God van het hart moet, als Hij Zijn gemeente bijeenroept. Wat een wonder.
Zondaren horen daarvan op. Genade… dat is hier de verzamelnaam voor alles waar we het niet naar maken, maar wat wel nodig hebben. Gods onverdiende liefde, Zijn aanvaarding, vergeving en gerechtigheid. Zonder genade heb je geen leven. Nu niet en nooit.
Juist als zondaar kan je niet zonder. Levenslang ben je op genade aangewezen. Alleen al daarom wil je het elke keer weer lezen en steeds weer horen. Hoe zou je ooit een dienst kunnen overslaan? Niet in de benen willen komen om deze woorden te horen?
Rechtvaardigen in eigen ogen en mensen die het goed met zichzelf getroffen hebben kijken er niet van op. Wat een verschil. Gedachteloos hoor je het aan en het gaat zomaar aan je voorbij. Inderdaad… dan gaat het aan u en jou voorbij.
Genade gaat voor. Vrede volgt. In deze wereld is vrede tussen mensen en mensen ver te zoeken. Waarom? Omdat het tussen mensen en God geen vrede is. Die vrede wil God ons wel geven. Vrede voor vijanden, voor zondaren die Hij begenadigd.
Vrede door het bloed van Christus. Dat is het begin van het einde van onze opstand tegen God. Hij zond Zijn Zoon op vredesmissie. Het kostte Hem Zijn leven. Maar zo maakte Hij het goed. Eeuwig goed tussen God en de rebelse mens.
Deze bijzondere woorden mogen we steeds weer lezen en met open ogen en harten ontvangen. 'Genade en vrede' wordt ons toegezegd. En als God het zegt, dan is het zo. Kijk eens verder dan Zijn dienaar en zie in zijn opgeheven handen de doorboorde handen van Christus. Want Hij is het, Die ons groet.
Genade en vrede van Jezus Christus, de getrouwe Getuige. Zijn getuigenis is betrouwbaar gebleken. Door Zijn dood en opstanding is alles wat Hij gezegd en geleerd over God en Zijn Koninkrijk vast en zeker.
Bijvoorbeeld als Jezus zegt 'Ik ben de Weg, de Waarheid en het Leven' en 'Niemand komt tot de Vader, dan door Mij.' Getuige zijn is ook martelaar zijn. Met Zijn bloed stond Hij tot aan het kruis voor de waarheid van Zijn getuigenis in. Hij had Zijn leven ervoor over.
Wij kunnen ons afvragen of de goede weg zitten en of alles wel waar is… maar op Paasmorgen heeft de Zoon van God laten zien dat Zijn Woorden zeker waar zijn. Het levende bewijs. Door Mij komt een zondaar tot de Vader. Door Mij is er leven, leven voor de Vader en daarom eeuwig leven.
Wat een troostvolle groet voor aangevochten en onzekere mensen. Voor christenen midden in felle vervolging of sluipende verleiding. Hij is trouw gebleven en gebleken. Daar moet je het toch van hebben?
Ik ben zo trouw niet. Mijn woorden kunnen ook onbetrouwbaar blijken. Ik kan het miszien en miszeggen. Heeft u daar geen last van? Welk getuigenis gaat er van uw leven uit?
In de brieven voor de zeven gemeentes die Christus op deze groet laat volgen klinkt er steeds: 'Ik ken uw werken…' Wat ziet Hij uit genade veel goeds! Maar Christus noemt ook ons gebrek.
De getrouwe Getuige spreekt ons met Laodicea dringend aan. U bent niet koud, niet heet, maar lauw. Eerlijke en ware woorden, niet om ons af te schrijven maar om ons tot bekering te roepen. Denk maar aan het eerste woord. Genade zij u. Het is een groet, die heel wat doet.

Ds. J.C. Breugem, Sommelsdijk