Dominee Bouman nam afgelopen zondag afscheid van de Hersteld Hervormde Gemeente in Stellendam. Foto: A.J. Nelis
Dominee Bouman nam afgelopen zondag afscheid van de Hersteld Hervormde Gemeente in Stellendam. Foto: A.J. Nelis Foto: A.J. Nelis

Ds. B.D. Bouman neemt afscheid van HHG te Stellendam

STELLENDAM - Na ruim 4½ jaar de Hersteld Hervormde Gemeente te Stellendam gediend te hebben nam ds. B.D. Bouman afgelopen zondag, 8 april in de middagdienst afscheid van deze gemeente in een druk bezochte kerkdienst. In de morgendienst mocht ds. Bouman het sacrament van de Heilige Doop bedienen o.a. aan dochtertje Elisabeth.

Van een medewerker

Zijn afscheidspreek was n.a.v. 1 Petrus 1:24 en 25. Het thema van de preek was 'Gods Woord houdt stand in eeuwigheid', onderverdeeld in drie aandachtspunten: 1e. De vergankelijkheid van de mens. 2e. De vastheid van het Woord. 3e. De verkondiging van het Evangelie. Na de preek volgden verschillende toespraken. Namens de burgerlijke gemeente Goeree-Overflakkee sprak wethouder F. Tollenaar de scheidende predikant en zijn gezin een hartelijk afscheidswoord toe. Ds. D. Hoolwerf sprak namens de plaatselijke kerken en ds. J.W. van Estrik namens het Moderamen van de Classis Zuid-West. Hierna zongen de kinderen van de zondagsschool en de catechisanten het gezin Bouman Psalm 121:4 toe. Scriba J.M. van Oostenbrugge sprak als laatste namens de kerkelijke gemeente en kerkenraad. In zijn dankwoord stelde ds. Bouman dat de enige roem, die overblijft in de Heere was.

Emoties

In de voorafgaande week waren de gemeenteleden al in de gelegenheid gesteld om op informele wijze afscheid te nemen van het predikantsgezin. Hiervan werd door zeer velen gebruik gemaakt, waarbij de emoties soms zichtbaar spraken. Het echtpaar Bouman met hun vier kinderen nam dan ook een grote plaats in de harten van de gemeenteleden in.

Diezelfde week hadden wij te midden van de verhuisperikelen nog een vraaggesprek ten huize van de vertrekkende pastor. Ds. Bouman bracht zijn kinderjaren grotendeels door in de Hoeksche Waard. Van ongeveer zijn elfde tot twintigste levensjaar woonde het gezin Bouman in Sommelsdijk. Daar leerde hij ook zijn vrouw kennen. Zo rond zijn zeventiende levensjaar werd de roeping tot het ambt van predikant in hem geboren. Meer en meer werd hij hierin vanuit Gods Woord onderwezen. Treffend verwoordde de predikant deze innerlijke en uiterlijke roeping: eerst was er de begeerte tot het ambt, maar niet de mogelijkheid, later was er de mogelijkheid, maar werd het voor hem onmogelijk: Wie was hij dat hij dit doen mocht! Maar de Heere kwam de weg te banen en plaats te maken, telkens met kracht onderwijzend vanuit Zijn Woord. Tenslotte bleef er niets anders over dan; 'Heere, wat wilt Gij dat ik doen zal?' Hij ging de theologische opleiding aan de universiteit te Utrecht volgen.

Broederlijke band

In 2008 afgestudeerd, werd uit de diverse ontvangen beroepen het beroep naar Nijkerk-Zwartebroek -Terschuur aangenomen. Vlak voor zijn bevestiging aldaar trad hij in het huwelijk. Ds. Bouman draagt heel goede herinneringen aan zijn eerste gemeente met zich mee, ondanks het feit dat het eigenlijk twee gemeenten waren met ieder een eigen kerkgebouw, zodat alles a.h.w. dubbel gedaan moest worden. In dat opzicht was Stellendam meer homogeen. Met dankbaarheid en verwondering kijken dominee en zijn vrouw terug op hun Stellendamse jaren. Ze laten een liefdevolle en trouwe gemeente achter. De broederlijke band met de kerkenraad was hecht. Bijzonder is dat ds. Bouman in de gemeenten die hij diende te maken kreeg met een nieuw kerkgebouw en dat met steeds dezelfde architect. Meerdere keren in het gesprek relativeert dominee Bouman zaken die tot stand kwamen. Duidelijk kwam naar voren dat het belangrijkste voor hem is dat de Heere door Zijn Woord en Geest werkt in harten van mensen. Met ootmoedige blijdschap gewaagde hij ervan dat dit ook in de Hersteld Hervormde Gemeente van Stellendam het geval mag zijn. Er zijn afnemers van de prediking en hoewel hij ze niet alle bij name kent, mocht hij toch menige keer ook onder de prediking ervaren dat er Aärons en Hurs waren, die met en voor hem en zijn gezin de troon der genade bestormden.

Grote betrokkenheid

Ds. Bouman betoont zich ook actief binnen het geheel van de Hersteld Hervormde Kerk. Zo werkt hij o.a. mee met een pilotgroep voor een nieuwe catechisatiemethode, was hij spreker op een HHJO-jongerendag 16+ en werkte hij mee aan het dagboek 'Wolk van getuigen', een uitgave van de HHJO. Ook binnen de verschillende organen van de kerk komen wij zijn naam tegen. Hij was preses van de Classis Zuid-West, tevens is hij lid van de Commissie Kerkblad en Commissie Zending. Er is bij hem grote betrokkenheid op de bredere verbanden binnen de kerk, maar houdt hierbij wel in het oog dat het werk in de gemeente, prediking en pastoraat de kerntaken zijn.
Op de vraag of hij nog iets kan vermelden wat voor hem heel bijzonder is geweest, antwoordt ds. Bouman na enig nadenken: De Woordverkondiging! Er waren bijzondere diensten, zoals de sacramentsbedieningen en de bevestiging van nieuwe lidmaten, maar de 'gewone' diensten waren voor hem toch het meest bijzonder. De prediking van vrije genade mocht uitgaan. Terugziend op de achterliggende jaren in Stellendam zegt hij: De Heere is goed geweest! Het is een wonder als de Heere tot het ambt roept en het is een grote wonder als Hij in het ambt houdt! Hiermee typeert dominee zijn beleving van het predikantschap: verwondering!

Na op zondag 8 april de herdersstaf in Stellendam neergelegd te hebben, mag ds. Bouman deze op D.V. woensdag 18 april weer opnemen in de HHG Giessendam-Neder-Hardinxveld-Sliedrecht na bevestigd te zijn door de consulent van die gemeente, ds. K.J. Kaptein van Ridderkerk.