Dominee Pater heeft op 28 maart intrede gedaan bij de Gereformeerde Gemeente in Ouddorp. Foto: A.J. Nelis
Dominee Pater heeft op 28 maart intrede gedaan bij de Gereformeerde Gemeente in Ouddorp. Foto: A.J. Nelis Foto: A.J. Nelis

Eigen herder en leraar voor Gereformeerde Gemeente Ouddorp

OUDDORP - Het was woensdag 28 maart jl. een historische dag voor de ± 200 leden tellende Gereformeerde Gemeente te Ouddorp. Voor het eerst in haar 88-jarige geschiedenis werd een eigen predikant, in de persoon van ds. G. Pater, aan deze gemeente verbonden. Het was dan ook voor de hecht aan elkaar verbonden leden van deze gemeente een 'dag met een gouden randje', zoals een van hen het vreugdevol en met dankbaarheid uitdrukte.

Van een medewerker

In de middagdienst werd ds. Pater, gekomen van Ridderkerk, bevestigd door de consulent, ds. K. Boeder van Dirksland. Vele genodigden en belangstellenden vanuit het hele land hadden die bewuste middag de regen getrotseerd om deze bijzondere dienst in het kerkgebouw van de HHG te Ouddorp bij te wonen. De bevestiger had als tekst voor de prediking gekozen Johannes 17 : 20. Het thema van de preek was: 'Christus' gebed voor Zijn Kerk', nader uitgewerkt in twee aandachtspunten: 1e. Christus' gebed voor de prediker, en 2e. Christus' gebed voor de hoorder. Dominee eindigde deze voor predikant en gemeente bemoedigende preek met de wens en bede dat de Heere ds. Pater mocht gebruiken als een middel in Zijn hand tot uitbreiding van Zijn Koninkrijk, maar bovenal tot verheerlijking van Zijn Naam. Na de lezing van het Formulier om de dienaars des Woords te bevestigen, klonk op de hem gestelde vragen luid en plechtig het 'Ja ik, van ganser harte' uit de mond van ds. Pater. Na een hartelijk persoonlijk woord van de bevestiger werd de dienst afgesloten. Ruim 400 genodigden bleven in Verenigingsgebouw 'Eben-Haëzer' achter om de uitstekend verzorgde maaltijd te gebruiken.

Intredepreek

's Avonds was de Eben-Haëzerkerk praktisch tot de laatste plaats bezet. Ds. Pater hield zijn intredepreek naar aanleiding van Lukas 12 : 32. Onder deze tekst schreef ds.: 'Het Woord van de Opperherder" en hij verklaarde dit in drie gedachten, nl. 1e. Dit wijst ons op een kleine kudde; 2e. Om niet te vrezen; 3e. Op 's Vaders welbehagen. Alvorens dit nader te ontvouwen, gewaagde ds. Pater over hoe de Heere de weg naar Ouddorp gebaand had. Helder verklaarde de predikant hoe de Heere zijn hart had ingewonnen en overwonnen door uit Zijn Woord hem te onderwijzen in de weg, die hij gaan moest. Uit de prediking die daarop volgde sprak de bewogenheid van de nieuwe predikant van Ouddorps Gereformeerde Gemeente met allen, die met hem op weg en reis naar de eeuwigheid zijn. In het bijzonder bleek ook wel de liefde van zijn hart voor de kinderen en jeugd van de gemeente; telkens werden ook zij aangesproken. De preek eindigde met een lofuiting op de drieënige God, Wiens welbehagen door Christus' hand gelukkiglijk zal voortgaan, ook in Ouddorp! Na het dankgebed werden door ds. Pater de consulent en bevestiger, ds. Boeder en zeer vele anderen bedankt en toegesproken. Bijzonder aansprekend was de vermelding hierbij van wat de twee oudste emeriti-predikanten van de Gereformeerde Gemeenten, ds. J. Mijnders en ds. P. Blok voor ds. Pater en zijn gezin betekend hadden in de achterliggende periode. Op zijn beurt werd ds. Pater toegesproken door ds. P. de Haan, namens de Particuliere Synode Zuid en de Classis Tholen. De heer B. Brand las namens de burgerlijke Gemeente Goeree Overflakkee een welkomstboodschap voor van burgemeester Mevr. Grootenboer-Dubbelman, die wegens ambtelijke werkzaamheden verhinderd was deze intreedienst bij te wonen. Ds. D. Zoet riep namens de plaatselijke kerken ds. Pater een hartelijk welkom toe. Tenslotte bracht ouderling A. van de Berg een persoonlijke groet over van ds. P. Blok te Dirksland en ds. A.H. Verhoef uit Canada, waarna hij namens de kerkenraad tot dominee Pater een hartelijk welkomstwoord richtte. Hij verzocht de gemeente hun nieuwe predikant toe te zingen Psalm 122 vers 3. Na afloop van de dienst maakten zeer velen gebruik van de gelegenheid om dominee en mevrouw de hand te drukken.

Opgegroeid in Drenthe

Ouddorps nieuwe predikant groeide op in Drenthe. Het ouderlijk gezin Pater behoorde tot de Gereformeerde Gemeente te Hoogeveen, qua omvang te vergelijken met de Ger. Gem. te Ouddorp. De jonge Pater volgde in Groningen de opleiding voor geodesie of landmeetkunde. Na de vervulling van zijn militaire dienstplicht was hij o.a. werkzaam in de ict-branche. Vanaf 1994 werd hij zelfstandig ondernemer te Genemuiden. Ondertussen was hij in het huwelijk getreden met een Genemuidense. Al vanaf zijn 17e jaar kende hij ritselingen van het geestelijk leven en hoewel de begeerte tot het ambt in zijn jonge jaren gewekt was duurde het nog tot zijn dertigste levensjaar dat de roeping duidelijk en onweerstaanbaar vanuit de Schrift tot hem kwam. Langs de weg van de persoonlijke onmogelijkheid ging het vervolgens langs de kerkelijke weg naar het curatorium. Daar werd hij als enige in 1999 toegelaten. In 2003 mocht hij de theologische studie met goed gevolg afronden en werd beroepbaar. Uit de 42 beroepen, die volgden (waaronder Ouddorp) werd het beroep van de Ger. Gem. te Opheusden aangenomen. Daarna volgden Oud-Beijerland, Ridderkerk en Ouddorp. Het gezin Pater bestaat uit de ouders en hun acht kinderen, waarvan er twee getrouwd zijn.

Zaterdag 7 april jl. was voor de Ouddorpse Gereformeerde Gemeente opnieuw een dag met 'een gouden randje', want toen was er voor de gemeenteleden in de Mekkerstee gelegenheid om de dominee en zijn gezin te ontmoeten en nader kennis te maken. Zeer velen maakten van deze gelegenheid gebruik.