Aprilleke zoet met de witte zomerhoed

Pasen is royaal voorbij en niet heel uniek was dat de twee eerste aprildagen killer verliepen dan Kerst 2017.
De winter zat relatief dichtbij want in het Duits-Deense grensgebied viel uitgebreid sneeuw (30-35 cm.)
Er zijn legio weergezegden in Nederland en sommige daarvan worden te pas en te onpas door menig weerman - of vrouw geventileerd, alsof een weerbericht niet compleet is zonder af te sluiten met zo'n spreuk. Van al die 'weerspreuken' is tachtig procent onzin en de rest bevat zeker wel een kern van waarheid. Misschien is het bekendste Nederlandse weergezegde wel 'aprilletje zoet geeft nog wel eens een witte hoed'..in deze rubriek al vaker opgevoerd en uitgelegd (doe dat graag nog eens).
In de volksmond betekent dit dat het in de maand april nog wel eens tot sneeuwval kan komen, althans zo is deze weerspreuk bij iedereen bekend. Laat de werkelijke betekenis ervan nu uitgerekend het tegenovergestelde zijn! Eigenlijk geeft het woordje 'zoet' al aan dat het niet om nare, gure en venijnige noordenwinden gaat die sneeuw brengen, maar om een iets comfortabeler sfeer.

Die 'besneeuwde' witte hoed in het gezegde is namelijk een chique witte zomerhoed die vroeger - in de negentiende eeuw - werd gedragen door met name dames uit aristocratische kringen. Deze hoed werd uit de kast gehaald als het (eind) april niet zelden prachtig zonnig weer was met ruim 20 graden op de thermometer. Kennelijk is dit weergezegde in de loop van die paar honderd jaar flink verbasterd waardoor de betekenis een diametraal andere is geworden. De vraag is thans of die zomerhoed nog van pas komt in de loop van deze aprilmaand? Het antwoord is ja. Na deze tamelijk wisselvallige aprilfase lijkt het erop dat de temperatuur flink kan oplopen vanaf vrijdag (na nog een hele koude nacht!)
Jubelende maxima richting de 20 graden komen dan vrijwel zeker binnen bereik op de Eilanden. Na de voorlopig even laatste donderdagse buienregen en dus die koude nacht naar vrijdag, kan het in 't weekend (bijna) 20 graden worden. Zaterdag lijkt vooralsnog de 'beste' dag te worden in Zuidwest-Nederland.
De zondag wordt dan weer iets kwetsbaarder voor een Noordzeebui en ook begin nieuwe week lijkt tijdelijk wat storingsgevoeliger te verlopen. In grote lijnen evenwel behouden we de droge en vrij warme apriltrend.