Aantal inwoners bepaalt vergoeding voor raadswerk

GOEREE-OVERFLAKKEE - Een nieuwe gemeenteraad treedt 12 april aan en dat maakt inwoners nieuwsgierig naar wat de vergoedingen zijn die raadsleden per maand ontvangen voor hun werk als volksvertegenwoordiger. In de landelijke media is er rondom de verkiezingen veel discussie geweest over de hoogte van de vergoedingen voor de intensieve taak die raadsleden uitvoeren. Bezoldiging van raadsleden en van wethouders is in ons land afhankelijk van het aantal inwoners dat een gemeente telt.

Door Jaap Ruizeveld

Zolang de eilandgemeente Goeree-Overflakkee onder de grens van 50.000 inwoners blijft, ontvangen raadsleden € 1248,42 met daarbij een vaste onkostenvergoeding van € 170,17 netto per maand. De raadsleden krijgen geen extra bedrag voor het bijwonen van de raadsvergaderingen.

Wethouders

Bij de bezoldiging van de wethouders is enerzijds ook het aantal inwoners van de gemeente bepalend, maar ook of zij hun functie in voltijd of deeltijd vervullen. Voor een voltijd functie bedraagt de vergoeding voor de functie van wethouder € 6960,16 bruto per maand. De onkostenvergoeding bij voltijd wethouderschap is 355,80 euro netto per maand.