Als de Haringvlietsluizen op een kier gaan kan de steur weer vanuit de Noordzee de rivier in zwemmen, fotograaf: Karsten Reiniers, ARK Natuurontwikkeling
Als de Haringvlietsluizen op een kier gaan kan de steur weer vanuit de Noordzee de rivier in zwemmen, fotograaf: Karsten Reiniers, ARK Natuurontwikkeling Foto:

Bekijk de Haringvlietdam van binnenuit op 20 april

GOEREE-OVERFLAKKEE - Het Haringvliet staat in aanloop naar en tijdens World Fish Migration Day (21 april) in het teken van ruimte voor trekvissen, zoals zalm, paling en steur. Op vrijdag 20 april zijn de Haringvlietsluizen geopend voor publiek. Tot 28 oktober laat het Natuurhistorisch Museum Rotterdam met de tentoonstelling 'Swim, Fish, Swim!' zien hoe de dynamische deltanatuur terugkeert, met gevolgen voor de kleinste bergbeekjes elders in Europa.

Op World Fish Migration Day (Wereld Trekvisdag) wordt wereldwijd aandacht gegeven aan de noodzaak van vrij stromende rivieren. Met andere woorden: rivieren zonder onneembare barrières, zoals stuwen, dammen en sluizen. Die vormen een bedreiging voor tussen zee en rivieren trekkende vissen. De Haringvlietsluizen in de oorspronkelijke monding van de Rijn zijn ook zo'n barrière. Sinds de aanleg van de sluizen in 1971 stoten trekvissen als zalm, steur en paling hun neus. Ze kunnen er niet meer door. Ook is het voor hen belangrijke geleidelijke overgangsgebied tussen zoet- en zout water verdwenen.

Kier

Daar komt dit jaar verandering in; met ingang van september gaan de Haringvlietsluizen regelmatig op een kier. Trekvissen kunnen dan de Haringvlietdam weer passeren om hun paaiplaatsen stroomopwaarts in Duitsland en Zwitserland te bereiken. Het Haringvliet wordt weer een internationaal kruispunt voor vissen en vogels. De zes natuurorganisaties van het Droomfondsproject Haringvliet laten in het kader van World Fish Migration Day en met steun van de Nationale Postcode Loterij zien hoe belangrijk de opening van de Haringvlietsluizen voor trekvissen is. Onder meer met het filmpje: https://youtu.be/wEQL3LfeOY8.

Bezoek de Haringvlietsluizen

De bouw van de Haringvlietdam werd in 1971 voltooid. De dam werd aangelegd in verband met de waterveiligheid. Dit betekende ook dat trekvissen zoals steur, paling en zalm, niet meer tussen de Noordzee en grote rivieren zoals Rijn en Maas heen en weer konden zwemmen. Daar komt dit jaar gelukkig verandering in. Met ingang van september 2018 gaan de Haringvlietsluizen regelmatig op een kier. Trekvissen kunnen de dam daarna passeren om stroomopwaarts, in de rivieren van Duitsland en Zwitserland, hun eitjes te leggen. Op vrijdag 20 april organiseert Rijkswaterstaat een open dag en kan iedereen de Haringvlietsluizen bezoeken. Groepsgewijs kunnen bezoekers onder begeleiding zelfs in de Haringvlietdam een kijkje nemen, er wordt uitleg gegeven over de historie en de belangrijke functie van het Haringvliet.

Tentoonstelling 'Swim, Fish, Swim!'

In de tentoonstelling 'Swim, Fish, Swim!' in het Natuurhistorisch Museum Rotterdam gaan de Haringvlietsluizen op een kier en krijgen trekvissen weer de ruimte. Op een steenworp afstand van Rotterdam keert de dynamische deltanatuur van het Haringvliet terug, met gevolgen voor de kleinste bergbeekjes elders in Europa. De expositie toont de rijke dieren- en plantenwereld van het gebied en hun onderlinge relaties.