Afbeelding
Foto:

De Parel van grote waarde

Van Thomas Boston zijn veel preken bewaard gebleven die hij uitsprak bij avondmaalsvieringen. Kenmerkend voor deze preken: nodigend van karakter en zij bevatten veel Bijbelse raadgevingen. Zowel bekeerden als onbekeerden worden aangesproken. Op een liefdevolle, maar ook ernstige wijze dringt hij erop aan in het geloof tot Christus te komen. Waartoe? Om van Hem liefde, berouw en gebrokenheid van hart te ontvangen. Het volgende citaat is daar een voorbeeld van:

'Velen versperren de deur van de beloften met obstakels van zichzelf, en klagen dan dat ze niet naar binnen kunnen gaan. Zeg niet: als ik zoveel liefde, berouw, gebrokenheid van hart zou hebben, dan zou ik geloven. Als u wijs bent, dan zult u geloven, opdat u deze dingen zult verkrijgen.'

Thomas Boston heeft slechts twee gemeenten gediend: Simprin en Ettrick. We mogen hem gerust een van de bekendste Schotse theologen noemen in de achttiende eeuw. Zijn geschriften geven blijk van een innige godsvrucht en een diepe kennis van Gods Woord. Hij is o.a. de schrijver van 'De viervoudige staat en Het genadeverbond'.

In een Woord vooraf geeft de schrijver een indruk hoe de avondmaalstijden in Schotland verliepen. Zij begonnen op donderdag en duurden tot de andere week maandag. Donderdag stond bekend als een dag van verootmoediging, vasten en gebed. De volgende dagen stonden in het teken van zelfonderzoek en voorbereiding. Daarna werd op zondag het Heilig Avondmaal bediend en op maandag werd deze plechtigheid afgesloten met een dienst van dankzegging.

Het was de gewoonte dat ook andere predikanten assisteerden en mensen uit andere gemeente waren hierbij ook aanwezig. Dat de avondmaalsplechtigheden rijk gezegend werden, blijkt uit de aantekeningen die we vinden in Bostons dagboek. Hier de aantekening naar aanleiding van de viering op 2 februari 1707 (hij sprak toen de woorden uit, die we terugvinden in de vierde preek van deze uitgave: 'Christus' volk een gewillig volk'):

'Het sacrament werd gevierd. De toeloop van het volk was buitengewoon groot, zodat ik op zaterdagavond genoodzaakt was om meer wijn te laten halen en om een extra tafel te laten klaarzetten . (…) Ik had geen moeite in het preken of in een ander gedeelte van het werk. In het eerste gebed was een meer dan gewone gesteldheid bij mezelf en bij het volk. Het werk aan de tafels werd op bijzondere wijze openbaar als een werk van God. (…) Op maandag preekte ds. Colden zeer liefelijk, met veel tederheid. Ik wist niet of ik na hem zou spreken of niet, maar ik durfde het toch niet na te laten. En dus sprak ik met hulp van de Heere een woord tot allen, tot vreemdelingen, en met meer dan gewone kracht en bezorgdheid in mijn ziel tot mijn eigen gemeente.' (Memoires of Thomas Boston, pp. 189-190).

De thema's in dit boekje handelen over geloof, het geestelijk leven van het geloof en zelfonderzoek. We treffen praktische en nodigende preken aan met veel raadgevingen voor de hoorders. Daardoor zijn deze preken ook voor onze tijd nog steeds actueel.

Tot slot een citaat uit de derde preek (de aard en bron van het geestelijke leven):

'Ga tot Christus in de vrije belofte voor allen die Hem willen aannemen. 'O alle gij dorstigen, komt tot de wateren, en gij die geen geld hebt, komt, koopt en eet, ja, komt, koopt zonder geld en zonder prijs, wijn en melk' (Jes. 55:1). 'Al wat Mij de Vader geeft, zal tot Mij komen; en die tot Mij komt, zal Ik geenszins uitwerpen (Joh. 6:37). 'Doch over het huis Davids en over de inwoners van Jeruzalem zal Ik uitstorten den Geest der genade en der gebeden, en zij zullen Mij aanschouwen, Die zij doorstoken hebben.'

Deze zes preken zijn het alleszins waard om gelezen en over nagedacht te worden; zij dragen de volgende titels: De plicht om zich over te geven aan de Heere, Gods genadige roeping en dierbare belofte, De aard en de bron van het geestelijke leven, Christus' volk een gewillig volk en Wat er vereist wordt om een discipel van Christus te zijn (1 en 2).

Neem en lees: van harte aanbevolen.