Met raad en daad

Welk erfdeel?

Een man en zijn schoondochter hebben een meningsverschil. Indien haar moeder zou overlijden en de kinderen moeders erfdeel krijgen, is dan de helft voor hen en de andere de helft voor hun vader, of krijgt die vader de helft plus een kindsdeel? Zo zou het al eens 25 jaar geleden na een ander sterfgeval zijn geregeld.

De man heeft gelijk. Als er geen huwelijksvoorwaarden zijn die anders bepalen, behoren alle bezittingen en de schulden gemeenschappelijk aan beide echtgenoten. Indien één van beiden overlijdt, behoudt de langstlevende partner zijn (eigen) helft en vormt de andere helft de eigenlijke nalatenschap van de overledene. Die nalatenschap wordt, als er géén testament is gemaakt waarin wat anders staat voorgeschreven, geërfd door de overlevende echtgenoot en de kinderen tezamen, hetgeen wil zeggen: zowel de vader als zijn kinderen een gelijk deel ervan.

Magnetron en vitaminen

Is het juist dat één van de nadelen van de magnetron is, dat de vitaminen bij deze wijze van bereiding verloren gaan?

Wij hebben uw brief voorgelegd aan het Bureau van de Voeding, waar deskundigen zitten, die de magnetron aan diverse proeven hebben onderworpen. Het is hun gebleken, dat bij bereiding van allerlei soorten spijzen in de magnetron het vitamineverlies volkomen gelijk is aan de conventionele manier van koken. U verliest bij het gebruik van een magnetron dus niet meer vitaminen dan bij een andere manier van verhitten of koken.

Kokosbrood

Weet u soms een recept om kokosbroodbeleg te maken?

Tik het zachte oog uit een aantal kokosnoten, laat de klappermelk in een glas lopen en sla de noten stuk. Pel het witte vruchtvlees eruit, schrap daar zoveel mogelijk bruin vel af en rasp het. Meng nu gelijke delen kokos en tarwebloem met wat klappermelk, voeg zout en suiker naar smaak toe en genoeg gist voor de gekozen hoeveelheid. Laat het beslag drie uur rijzen bij hoge temperatuur, bijv. in de buurt van de verwarming. Doe het gerezen beslag in langwerpige vormen en bak het ongeveer en uur in een voorverwarmde oven bij ca 240°C. Voor broodbeleg is dit recept bruikbaar, al is het baksel dan wat kleverig. Wilt u een droger en losser product verkrijgen, voeg dan per 200 gram beslag één of twee eieren toe. Verder is het even experimenteren tot u kokosbrood naar uw wens kunt bakken. Wilt u wat minder stijf beslag, dan kunt u ervan de bewaarde klappermelk aan toevoegen.

Aardbeien naar bed

Hoe kan ik aardbeiplantjes 't beste behandelen?

Plant aardbeien in niet te kalkrijke grond en zo vroeg mogelijk in mei, omdat in augustus de bloemaanleg voor 't volgend jaar plaatsvindt. Knip in april de beste plantjes van de uitlopers af en zet die wijd uit elkaar op een apart bed. Houd drie bedden aan: één dat u pas ingeplant hebt en pas volgend jaar volop vrucht zal dragen, een tweede dat enkele jaren meekan en als derde het oudste, dat u na de pluk gelijk omspit, omdat het niet zoveel goede aardbeien meer opbrengt. Dan bent u ook het virus in de plantjes vóór en u voorkomt verwildering en onkruidvestiging. Het onderspitten is bovendien een prima groenbemesting voor de grond.