Afbeelding
Foto:

Herv. Zondagsschool te Sommelsdijk herdacht 100-jarig bestaan

Het bestuur van de Hervormde Zondagsschool te Sommelsdijk heeft zich jl. vrijdagavond, toen in 'Vita Nova' het honderdjarig bestaan van de school werd gevierd, niet met trots op de borst geslagen. "Honderd jaar bestaan is honderd jaar genade", werd er beleden en in die sfeer verliep de herdenkingsavond in een blijde stemming. Daar zorgden zowel het bestuur als de kinderen voor, terwijl het grote bezoek en de spontaan geuite gelukwensen ervan getuigden dat het zondagsschoolwerk lééft in het Sommelsdijkse.
"Het ligt alleen maar aan de Heere. Honderd jaar geleden is het werk om de eer van God begonnen, het kon worden voortgezet omdat Hij er achter stond en in Hem mag het ook voortgaan", zo benadrukte ds. A. van de Beek in zijn openingswoord. Ds. liet ook horen hoe dikwijls in de Bijbel over de kinderen gesproken wordt, zoals de Heere Jezus ook geboden heeft de kinderkens tot Hem te laten komen en ze niet te verhinderen.
Dhr. Jaap Jordaan gaf een bijzonder interessante terugblik op de voorbije honderd jaar, om daaruit de zekerheid te putten dat het de Almachtige is Die de school zo lang in stand heeft gehouden. Dhr. Jordaan noemde uit de geschiedenis tal van namen die er hun krachten aan hebben gegeven. Niet in het minst is dat de oprichter Herbert Dijkers geweest. Aanvankelijk was dhr. Dijkers ouderling, maar toen hij als zodanig niet meer herkozen werd, werd hem ook het zondagsschoolwerk ontnomen. Het betekende weldra het einde van de zondagsschool.
Onder leiding van dhr. Dijkers werd in een oude schuur op het Zandpad een nieuwe kleuterschool gesticht, die al spoedig door zo'n zevenhonderd kinderen werd bezocht. De school werd gesticht door de 'Vereniging voor in- en uitwendige zending te Sommelsdijk', welke naam inmiddels gewijzigd is in 'Ver. Ned. Herv. Zondagsschool op Gereformeerde Grondslag'.
Met een gevoel van teleurstelling moest dhr. Jordaan in zijn beschouwing constateren dat sinds een aantal jaren het aantal kinderen gestaag terugloopt, veelal doordat de ouders de noodzaak van het zondagsschoolbezoek niet meer zo inzien, zoals dat ook blijkt door het geringe bezoek van de ledenvergaderingen. Dhr. Jordaan besloot zijn terugblik dan ook met de oproep tot een groter medeleven met de school en de wens dat God de school nog tot in lengte van dagen zal leiden.


Dit is een gedeelte van het artikel dat eerder in Eilanden-Nieuws van 3 april 1973 stond afgedrukt.