Sunday Adima en Ellen Vreeswijk, op bezoek in Dirksland.
Sunday Adima en Ellen Vreeswijk, op bezoek in Dirksland. Foto:

Dankbaar voor dertig jaar Elim in Nigeria

DIRKSLAND – Elim is dertig jaar actief in Igede, Nigeria. Om hierbij stil te staan en voor te danken is er op zaterdag 7 april een bijeenkomst in Dirksland. Tijdens de bijeenkomst, die plaatsvindt in een zaal van de kerk van de Gereformeerde Gemeente, kijken directeur Sunday Adima en manager Ellen Vreeswijk terug en vooruit op verleden, heden en toekomst van Elim. Ds. C. Sonneveld verzorgt een meditatie.

Tekst en foto: Kees van Rixoort

Elim is in 1988 begonnen als initiatief van de Dirkslandse Coby van Rossum, zendingszuster van de Zending Gereformeerde Gemeenten (ZGG). Ze zag de verwaarlozing, verstoting en doding van gehandicapten in Nigeria en stichtte Elim om aan deze schrijnende situatie een eind te maken. De organisatie is actief in de arme zuidoostelijke regio Igede, een gebied met 400.000 inwoners, verdeeld over 235 dorpen.

Elim is een Bijbelse plaats: een oase met zeventig palmbomen en twaalf waterfonteinen. Het volk Israël hield er rust tijdens de woestijnreis en vond er water en schaduw. Elim is een symbool voor verfrissing, rust en leven. Sinds 1988 dus ook heel concreet voor de gehandicapte bewoners van de regio Igede.

Bijzonder is dat Elim een echte Nigeriaanse organisatie is geworden. Slechts een van de vijftig personeelsleden is afkomstig uit Nederland: de ontwikkelingswerker Ellen Vreeswijk. De directeur van Elim is Sunday Adima, die getrouwd was met Maria, de pleegdochter van Coby van Rossum. Maria overleed in 2012. Inmiddels is hij hertrouwd.

Sponsors

Sunday Adima was recent in Nederland om de contacten met Elim Holland en de sponsors warm te houden. De organisatie in Nigeria draait grotendeels op donaties en bijdragen van sponsors uit Nederland en Groot-Brittannië. "God geeft het ons", zegt Sunday Adima in zijn tijdelijke woning in Dirksland. "Dat heeft Hij altijd gedaan." De Elim-directeur schetst omstandigheden in Nigeria die niet altijd optimaal zijn: rondtrekkende nomaden, geweld, economisch instabiliteit, stijgende prijzen, corruptie. Van terreurorganisatie Boko Haram, dat vooral in het noordoosten van Nigeria opereert, heeft Elim gelukkig geen last.

Elim opereerde aanvankelijk vooral vanuit één centraal punt. De medewerkers trokken er op de fiets en de motorfiets op uit om blinden, doven en mensen met een verstandelijke of lichamelijke beperking 'verfrissing, rust en leven' te geven: medische, sociale, educatieve en geestelijke hulp en ondersteuning. Op weg naar integratie, zelfstandigheid en waardigheid.

Sociale context

Tegenwoordig betrekt Elim meer en meer de dorpsgemeenschap bij de hulpverlening. De medewerkers dragen kennis en vaardigheden over aan leerkrachten, kerkleiders, traditionele leiders en ouders. Het achterliggende idee: de hulp zoveel mogelijk te integreren in de sociale context van de cliënt, waardoor de afhankelijkheid van de hulp van Elim en de eenzaamheid afnemen. "We organiseren alleen nog speciaal onderwijs voor dove kinderen", zegt Sunday Adima.

In dertig jaar tijd heeft Elim veel bereikt in Igede: acceptatie van mensen met een handicap, meer integratie, minder discriminatie, minder segregatie, minder stigma, opleidingen, werk – ook als leerling bij vakmensen als kleermakers en timmerlieden – en fysiek herstel door operaties. Ook doet de organisatie aan aidspreventie en het ter discussie stellen van praktijken als vrouwenbesnijdenis.

Microkredieten

"Recent zijn we gestart met fysiotherapie, ook voor mensen zonder handicap. Daar is veel vraag naar, want we zijn de enige in de hele regio die fysiotherapie kunnen geven", vertelt Sunday Adima. "Een andere ontwikkeling van de laatste jaren is het verstrekken van microkredieten. Dat maakt mensen onafhankelijk."

Ook is de aandacht voor evangelisatie toegenomen. Elim, een interkerkelijke organisatie, is namelijk geïnspireerd door de Bijbel. "We werken bijvoorbeeld met een audiobijbel voor blinden," aldus de directeur van Elim. "We willen het evangelie verspreiden." De hulp en ondersteuning zijn bedoeld voor iedereen, ongeacht de levensbeschouwing. Momenteel heeft Elim ongeveer 1500 cliënten onder haar hoede.

De dankbijeenkomst op 7 april begint om 19.00 uur. Voorafgaand aan de bijeenkomst is er een broodmaaltijd vanaf 17.30 uur (aanmelden via werkgroep@elimnigeria.nl).

Meer informatie: www.elimnigeria.nl.