Tirza Izelaar werkt als vrijwilliger voor The Motown Movement.
Tirza Izelaar werkt als vrijwilliger voor The Motown Movement. Foto:

Flakkeese Tirza werkt aan duurzaam huis in Detroit

Tirza Izelaar (21) werkt als vrijwilliger in Detroit voor The Motown Movement. Dat is een project waarbij een vervallen pand in de Amerikaanse stad wordt omgevormd tot een duurzame woning. De Flakkeese, ze is geboren in Dirksland en opgegroeid in Middelharnis, heeft afgelopen juli haar bachelor Industrieel Ontwerpen afgerond aan de TU Delft. Volgend schooljaar begint ze met de master Design For Interaction. Ze vertelt enthousiast over haar ervaringen in Detroit.

Door Martijn de Bonte, foto's: The Motown Movement

Wat is het doel van The Motown Movement?

Het doel van The Motown Movement is om duurzame huisvesting beschikbaar te maken voor iedereen. Op dit moment zijn we in Detroit bezig om een versleten huis om te bouwen tot duurzame woning. Hiermee zullen we onze betaalbare, doe-het-zelf technieken demonstreren. De buurt kan er leren over onze methode. Hiermee kunnen zij zelf aan de slag om hun eigen huis beter te maken voor milieu en portemonnee. Door het gebruik van hernieuwbare bronnen beter te benutten en efficiënter te maken, hoef je namelijk minder rekeningen te betalen! Zo verduurzamen we de bestaande woningvoorraad! Het demonstratiehuis gaat bestaan uit een educatieruimte waar workshops kunnen plaatsvinden, een buurthuis en -tuin en een woongedeelte voor een familie uit de buurt.

Wat is jouw persoonlijke motivatie om deel te nemen?

In mijn studie leren we hoe je een product bij de gebruiker kan laten passen. Echter mist er vaak de vertaalslag naar de praktijk. Dat is iets wat ik hier flink aan het inhalen ben. In plaats van een klein product zoals een koffiekopje te optimaliseren, ben ik nu aan het samenwerken met buurtbewoners om het huis op hen af te stemmen.

Wat voor technologie wordt er gebruikt om duurzame huisvesting betaalbaar te maken?

Het eerste en belangrijkste is isolatie, zonder een goede isolatie gaat er veel warmte verloren en ben je voor niks aan het stoken. Op het gebied van isolatie is hier in Detroit nog veel te winnen en daar ligt dan ook onze voornaamste focus. Zo tonen wij in het huis hoe muurisolatie werkt, isolatie om de boiler en hebben wij een folie als vervanging voor dubbelglas. Wij willen in het demonstratiehuis voorbeelden laten zien, daarom passen wij ook duurdere oplossingen toe. Deze toepassingen richten zich zowel op het beperken van het energiegebruik als op het opwekken van duurzame energie. Zo wordt er onder andere water bespaard doordat we met ons grijswatersysteem water kunnen hergebruiken en wordt de warmte van de 'vieze' lucht van de afvoerventilatie gebruikt om koude lucht van buiten voor te verwarmen. Op deze manier ontstaat er binnen een aangenamere leefomgeving én wordt er tegelijk energie bespaard! Om energie op te wekken, maken we onder andere gebruik van zonnepanelen voor elektriciteit en zonnecollectoren voor warm water. Ook de tuin speelt een belangrijke rol in het project op het gebied van duurzaam leven. Hier worden verse groenten verbouwd in de buurtmoestuin, wat ervoor zorgt dat de sociale cohesie in de directe omgeving vergroot wordt en de tuin heeft tevens een educatieve functie.

Jullie willen mensen in de hele wereld inspireren, wat is de grote droom?

Wij geloven in verandering die vanuit de mens zelf komt. Waarbij in ieder geval een van onze technieken past bij elke huiseigenaar. Op die manier willen wij dat de huidige woningvoorraad gaat verduurzamen, met als uiteindelijk doel dat elk huis zelfvoorzienend is.

De gemeente Goeree-Overflakkee wil in 2020 volledig energieneutraal zijn, hebben jullie tips om dit – met lage kosten – voor elkaar te krijgen?

Educatie: wanneer je mensen de kennis geeft over duurzame technieken, kunnen zij het zelf toepassen. Hiervoor moet de gemeente wel een intentie geven voor de bewoners, anders is het motiveren moeilijker. Bewoners moeten hun woonomgeving en gedrag aanpassen, omdat zij zelf willen dat het anders moet en niet omdat de gemeente dit hen oplegt.

Waaruit bestaan jouw taken binnen het project?

Mijn taak is de sleutel tot succes van het project: het contact met de buurtbewoners. Zodra het huis af is, wordt het teruggegeven aan de gemeenschap. Het huis moet onder hun verantwoordelijkheid gaan vallen en om dat gevoel teweeg te brengen is mijn grootste uitdaging. Daarvoor probeer ik zo goed mogelijk hun wensen in het huis te verwerken. Verder ben ik ook verantwoordelijk voor de tuin die naast het huis ligt. Samen met betrokken tuinmannen en met de school, gelegen tegenover het huis, maken we de tuin tot een leuke en veilige educatieplek.

Hoe bevalt het dagelijkse leven in Detroit?

We wonen ongeveer 5 minuten van het project vandaan en kunnen er zo makkelijk heen. In het project wonen is simpelweg niet mogelijk, omdat de ruwbouw op dit moment nog niet af is, daarom is het onveilig om er te wonen. Het dagelijks leven verschilt niet veel met dat in Nederland voor mij persoonlijk: doordeweeks werken en buiten werktijd dingen voor mijzelf doen. Boodschappen doen is hier een hele ervaring. Vaak gaan we naar een enorme winkel (twee keer een AH XL) om zoveel mogelijk keus te hebben. Dit heeft als nadeel dat je gesloopt de winkel uit loopt door alle keuzes en je neemt spullen mee die je niet nodig had. Wat opvalt is dat wij vaak worden aangesproken. Mensen zijn nieuwsgierig naar wat 7 Nederlandse studenten naar hun stad brengt. Wanneer je in gesprek raakt, merk je dat de bevolking Detroit weer wil laten bloeien. Na de tegenslagen zijn ze bereid om ver te gaan om hun stad te veranderen en ons te helpen met het project.

Heb je in Detroit weleens heimwee naar Goeree-Overflakkee?

Heimwee is een groot woord; missen zou eerder van toepassing zijn. Zo mis ik de makkelijke toegang tot natuur. Detroit is echt een grote stad, waar je ver moet rijden om in de natuur te zijn. Daar komt bij dat de auto hier het standaard vervoersmiddel is, in plaats van de fiets voor mij op Flakkee. Je bent al gauw tien minuten onderweg naar werk of de supermarkt, terwijl je dan op Flakkee al een dorp verderop zit.

Meer weten over het project? Kijk dan op www.themotownmovement.com.

Kader: Crowdfunding

Momenteel is er een crowdfundingsactie om geld in te zamelen om de schade te herstellen in de kelder van het pand, daar heeft in augustus een brand gewoed. De link om te doneren is: https://whydonate.nl/fundraising/the-motown-movement-zsze/nl.

Het pand voordat de vrijwilligers aan de slag gingen.
Impressie van het eindresultaat.