De nieuwe gemeenteraad heeft haar voorlopige zetels ingenomen. Wim van Vossen Fotografie
De nieuwe gemeenteraad heeft haar voorlopige zetels ingenomen. Wim van Vossen Fotografie Foto:

"Ik hoop dat u constructief en kritisch uw werkzaamheden zult vervullen."
Massale belangstelling voor installatie leden in de nieuwe eilandelijke gemeenteraad

GOEREE-OVERFLAKKEE – Voor de installatie van de leden in de nieuwe gemeenteraad Goeree-Overflakkee bestond donderdagavond massale belangstelling. Alle plaatsen in Het Rondeel waren bezet. Bij het begin van deze bijzondere bijeenkomst schetste burgemeester Grootenboer - na het welkomstwoord - direct de procedure die bij deze installatie gevolgd zou worden. In drie groepen werden de 29 vertegenwoordigers ingedeeld. Tien leden spraken de belofte uit, terwijl 19 anderen de eed aflegden. Met een handdruk, felicitaties en bloemen was de plechtigheid in recordtijd afgerond.

Tekst: Jaap Ruizeveld; Foto: Wim van Vossen Fotografie

Het is nog even wennen zei de voorzitter, kijkend naar het gezelschap vrouwen en mannen dat deze eerste avond een voorlopige zetel had ingenomen. Een afspiegeling van onze samenleving zoals uit de verkiezingen naar voren is gekomen. In haar woorden tot de nieuwe leden zei burgemeester Grootenboer: "U draagt als volksvertegenwoordiger een verantwoordelijke taak. U zal beslissingen en besluiten moeten nemen voor nu en de toekomst. Keuzes die van invloed zullen zijn voor bewoners, ondernemingen, kortom voor het hele eiland".

Constructief

"Ik heb er alle vertrouwen in dat u die verantwoordelijkheid goed zal oppakken. Immers de eerste stappen daartoe zette u al toen u zich kandidaat stelde op de kieslijst van uw politieke partij. Er is de laatste jaren veel veranderd door decentralisatie van rijkstaken naar gemeenten. Maar ook binnen de eigen samenleving. U dient daarop in te spelen. Ik hoop dat u constructief en kritisch uw werkzaamheden zult vervullen. Dit kan vanuit verschillende politieke insteken. Liefst zoveel mogelijk samen. Laten wij op ons eiland niet meegaan in de verharding die zich elders op veel fronten manifesteert", gaf de burgemeester aan.

Bloemen

Ter afronding van de agenda gaf Kees van Dam (SGP) inzicht in de stand van zaken bij de verkennende coalitiebesprekingen. (zie elders in deze krant) . Hij verwacht dat er op niet al te lange termijn al belangrijke vervolgstappen kunnen worden gezet. Loyaal overhandigde hij zijn ontvangen bloemen aan de raadsvoorzitter. Dit als onderstreping van zijn vertrouwen dat ook in de nieuwe raadsperiode de burgemeester haar rol als voorzitter met verve zal vervullen.

Nieuw

Nieuwe raadsleden zijn: Simon van der Tang (SGP), Ellen Nijssen (VVD), Mariëlle van den Berg-Mostert (ChristenUnie), Lobke van Oorschot-Coppens en Daniël Huising (beiden CDA), Akkie Krouwel – Plantenga, Berend-Jan Bruggeman en Teun Koote (allen VKGO) en Jan Zwerus (fractie Zwerus).

Samenstelling

De samenstelling van de gemeenteraad Goeree-Overflakkee periode 2018 – 2022 (29 leden) ziet er op dit moment als volgt uit:

SGP (7 zetels). Fractieleider Kees van Dam, Peter Grinwis, Hendrik Herweijer, Rien van der Boom, Corné Grinwis, Simon van der Tang en Pieter Breederveld

VVD (3 zetels). Fractieleider Addy Rijerkerk-Andriessen, Ellen Nijssen en Peter Feller.

Partij v.d. Arbeid (3 zetels). Fractieleider Jaap Willem Eijkenduijn, Petra 't Hoen en Cees Grinwis.

ChristenUnie (3 zetels). Fractieleider Bert Tuk, Mariëlle van den Berg-Mostert en Conny Pipping.

CDA (4 zetels). Fractieleider Tea Both-Verhoeven, Daniël Huising, Dirk Pijl en Lobke van Oorschot-Coppens.

Vitale Kernen (6 zetels). Fractieleider Johan de Vos, Willy Heintjes, Akkie Krouwel-Plantenga, Binic Vreugde, Berend-Jan Bruggeman en Teun Koote.

Eiland van Vrijheid (2 zetels). Fractieleider Aat van Alphen, Henk van der Meer.

Fractie Jan Zwerus (1 zetel).

Zoals eerder gemeld komen er op korte termijn nog enkele mutaties in deze samenstelling van de raad. Dit als gevolg van de benoeming van wethouders waardoor er in enkele fracties verschuivingen plaats zullen vinden.