Enigszins wisselvallige Pasen

Vorige week leek het er aanvankelijk nog op dat we zouden afstevenen op een zeer koude Pasen. Er was zelfs even sprake van de mogelijkheid op de koudste en sneeuwrijkste Pasen sinds 2008. De derde golf met (wederom) arctische lucht zou tot in de Lage Landen geraken met kans op sneeuw en tijdens de nachten regelmatig matige vorst. Overdag zou het dan nauwelijks boven nul zijn. Echter medio vorige week kwam een warmbloedige depressie richting Ierland meer in beeld op de weerkaarten (die geldig waren voor rond de maandwisseling) en inmiddels is alweer een aantal dagen duidelijk dat er van Scandinavische kou-uitstroom tot in Nederland helemaal geen sprake meer is. Of we beter af zijn zonder die serieuze 'paaskou' is maar zeer de vraag, want het weer in de aanloop - en tijdens Pasen lijkt me niet bepaald denderend te worden op de Eilanden. Het is relatief koel tijdens Pasen met maximaal maar 8-9 graden en daarmee belooft Pasen even 'koud' te worden als de afgelopen zachte Kerst.

De vrijdag belooft relatief iets droger te gaan uitpakken, maar het paasweekend is dan weer extra gevoelig voor inkomende regen - en buiengebieden samenhangend uiteraard met depressieperikelen. Mogelijk valt 't met de regens nog mee op met name zondag en maandag. Paasmaandag lijkt een nieuw regengebied vanuit het zuidwesten ons goeddeels te schampen zodat de meeste regen buitengaats neerdaalt. Geheel droog blijft het waarschijnlijk niet in Zuidwest-Nederland.

Het is weer zo'n typische paassituatie weerkundig gezien. In het verleden bleken juiste paasweerprognoses uitzonderlijk moeilijk voor de meteomannen en vrouwen vanwege de zeer grillige atmosfeer juist in dit jaargetijde. Er is dus al met al een kans dat het met de aangekondigde periodieke regenmomenten best eens kan meevallen op 1 en 2 april. Laat dat de lichtelijk positieve weerboodschap zijn op dit moment. Ook tijdens het grootste deel van de eerste aprilweek houdt het nogal onbestendige weer aan in ons land.

Mogelijk wordt er later wat ruimte gegeven aan de instroom van meer zuidelijke lucht via Spanje en Frankrijk. Indien die zuidelijk georiƫnteerde luchtaanvoer echt gestalte gaat krijgen, kan het snel gaan met de lente. Binnen korte tijd kan de temperatuur dan oplopen tot richting de 20 graden met veel zon er ook bij. Over een week weten we uiteraard veel meer over deze eventuele lenteachtige oprispingen.