De tien afscheidnemende raadsleden met burgemeester Grootenboer. Foto: Wim van Vossen Fotografie
De tien afscheidnemende raadsleden met burgemeester Grootenboer. Foto: Wim van Vossen Fotografie Foto:

Drie Koninklijke Onderscheidingen voor afscheidnemende raadsleden

GOEREE-OVERFLAKKEE – Een week na de stembusuitslag is woensdagavond in een sfeervolle bijzondere bijeenkomst afscheid genomen van 10 raadsleden. Enerzijds een direct gevolg van het aantal zetels dat fracties bij de verkiezingen behaalden, anderzijds op eigen besluit van enkele volksvertegenwoordigers. Waarderende woorden in toespraken voor de geleverde inzet. Zowel van de raadsvoorzitter als van de eigen fractieleiders. Vorm gegeven met bloemen en gemeentelijke manchetknopen. Het hoorde er allemaal bij.

Door Jaap Ruizeveld

Echtgenotes, familieleden en belangstellenden waren present in een druk bezocht Bestuurscentrum Het Rondeel. Hoogtepunt van de bijeenkomst was het opspelden door burgemeester Grootenboer van de versierselen behorend bij de toegekende Koninklijke onderscheiding, Lid in de Orde van Oranje Nassau, aan Robert van Papeveld (CDA), Peter Keuker (PvdA) en Adri van Gurp (SGP).

Nog niet definitief

Afscheid is genomen van Gert Slootweg, Adrie van Gurp en Martin Wilstra (fractie SGP), Rein Osinga en Eric van Noordt Wieringa (VVD). Robert van Papeveld (CDA), Joop Kievit en Maas Koese (ChristenUnie), Peter Keuker (Partij v.d. Arbeid) en Rob Maliepaard (fractie Maliepaard). Afhankelijk van de benoeming van wethouders blijft het vooralsnog mogelijk dat één van deze afscheidnemende leden toch nog in de nieuwe raad zou kunnen terugkeren. Anderzijds zitten er, zoals dat politiek heet, ook nog enkele fractieleden in de wachtkamer. De komende weken wordt bij de definitieve coalitievorming / benoemding wethouders, deze onzekerheid weggewerkt.

Verantwoordelijkheid

Burgemeester Grootenboer keek terug op de afgelopen vijf jaar waarin de eerste gemeenteraad van Goeree-Overflakkee functioneerde. " Met grote verantwoordelijkheid heeft de raad besluiten genomen die voor onze inwoners en voor het eiland van invloed waren en zijn. Er is veel bereikt. Aan de besluitvorming gingen soms scherpe debatten vooraf. Anderzijds was er veel unanimiteit. Het heeft er mede toe geleid dat ons eiland op de kaart is gezet en dat wij voor onze aanpak worden geprezen. De richting is gegeven waarin het eiland zich in de toekomst wil profileren". De burgemeester bedankte een ieder voor de inzet voor het lokale bestuur. Zij betrok in haar dankwoord "het thuisfront" van de raadsleden. Immers zij moesten vrouw of man veel afstaan.

Niet gemakkelijk

Tenslotte benoemde de eerste burger de stembusuitslag, die voor enkele raadsleden er toe heeft geleid dat zij niet opnieuw verder kunnen gaan. Maar het is een uitslag die bepaald wordt door de kiezers en aan de uitgebrachte stemmen dienen wij gehoor te geven. Dat het afscheid nemen niet gemakkelijk is, dat is duidelijk". Aansluitend richtte zij het woord tot elk afscheidnemend raadslid persoonlijk. Gaf enkele typerende items daarbij aan. Daarna was het spannende moment van het bekendmaken van de Koninklijke onderscheidingen aan Adri van Gurp, Robert van Papeveld en Peter Keuker. Ook Rein Osinga (VVD) kwam hiervoor in aanmerking maar hij liet een voordracht daartoe aan zich voorbijgaan. In een persoonlijk woord zou hij later in de avond zijn motivering toelichten.