Koninklijke onderscheiding voor Peter Keuker. Foto: Wim van Vossen Fotografie
Koninklijke onderscheiding voor Peter Keuker. Foto: Wim van Vossen Fotografie Foto:

Peter Keuker had nog graag één periode zijn inbreng voortgezet

GOEREE-OVERFLAKKEE – Koninklijk onderscheiden Peter Keuker (PvdA) was één van de afscheidnemende raadsleden. De vierde plaats op de kieslijst was niet toereikend voor een rechtstreekse verkiezing omdat de PvdA één zetel moest inleveren. Ook op basis van voorkeurstemmen redde Keuker het niet. Gelet op landelijke invloeden en een hoger opkomstpercentage van de kiezers op het eiland, kwam de uitslag voor hem niet onverwacht. In stilte hoop je dat het toch nog lukt, maar realist moet je ook zijn. Het is niet anders. Tenzij de PvdA een wethouder (Jaap Willem Eijkenduijn) zou mogen leveren, dan komt hij alsnog in aanmerking. De coalitieverkenningen lopen sinds vorige week.

Door Jaap Ruizeveld

"Ik had graag nog één keer een zittingsperiode meegedraaid," vertelt Peter Keuker. In 2006 stapte hij de raad binnen in de voormalige gemeente Dirksland. Bleef daar in de volksvertegenwoordiging zijn inbreng leveren tot het moment van de formatie van de fusiegemeente op het eiland in 2013. Vijf jaar was hij veelvuldig woordvoerder voor de PvdA op diverse dossiers, van subsidiebeleid, onderwijs, kernen, gemeentelijk vastgoed, accommodatiebeleid en samen met collega Petra 't Hoen o.a. bij het Sociaal Domein/Jeugdhulp. Peter (68) verrichtte werkzaamheden in het fractiesecretariaat en wist meerdere leden bij de steunfractie te betrekken.

Zorg voor jeugd

Burgemeester Grootenboer gaf in haar toespraak aan dat Peter Keuker zich naast alle andere dossiers vooral profileerde voor het welzijn van (hulp aan) de jeugd. Het was één van de speerpunten. Niet verwonderlijk dat hij namens zijn fractie een unaniem gesteunde motie indiende om een stembureau in een schoolgebouw te organiseren. Voorzitter Eijkenduijn noemde Peter het collectief geheugen in de PvdA-fractie. Met de overhandiging van de 'rode rozen' en de opmerking dat het vertrek allen aan het hart gaat, werd dit kenbaar gemaakt.

Stabiel

Terugkijkend zegt Peter Keuker: "Onze fractie heeft op een keurige wijze oppositie gevoerd. Wij waren kritisch, maar dat mag je van ons verwachten. Wij waren ook een goede stabiele fractie. Alleen de inzet is niet voldoende beloond door de kiezers en mede beïnvloed door genoemde factoren van buitenaf". Ja, het zal even omschakelen worden, maar Keuker zal zich nu richten op andere dingen, op maatschappelijk vlak, wellicht in vertegenwoordigingen. In de dorpsraad? "Zou mogelijk kunnen", besluit hij.