Gerrit de Jong kiest niet voor raadslidmaatschap

GOEREE-OVERFLAKKEE – Uit het onderzoek van de ingestelde raadscommissie voor het onderzoek naar de rechtmatigheid van de verkiezingen van de leden van de raad en van de geloofsbrieven van de nieuw benoemde raadsleden, bleek dat de verkiezingen rechtmatig zijn verlopen en dat de onderzochte geloofsbrieven in orde zijn bevonden. De nieuwe leden in de raad voldoen aan alle gestelde eisen. Commissievoorzitter Osinga deelde dit woensdag aan de raad mede.

Door Jaap Ruizeveld

Verrassend was het overigens te vernemen dat op basis van de stembusuitslag de benoemd verklaarde (fractieleider) Gerrit de Jong van de ChristenUnie zijn benoeming niet had aangenomen. In zijn plaats is eerder deze week Conny Pipping daarom alsnog door de voorzitter van het centraal stembureau benoemd verklaard. Hij heeft die benoeming aangenomen.

Verklaring

Gerrit de Jong zegt desgevraagd dat zijn besluit afgelopen maandag zelfstandig is genomen na overleg met de fractie van de ChristenUnie. "Als portefeuillehouder in het college heb je een dusdanige voorsprong in kennis en ervaring, dat je een eventuele opvolger voor de voeten kunt lopen. Dat moet je niet willen. Bovendien kon met dit besluit voorkomen worden dat Conny Pipping afscheid moest nemen". Gerrit de Jong bevestigt nogmaals zijn eerdere uitspraak dat hij beschikbaar blijft voor het wethouderschap in het college dat de komende tijd zal worden geformeerd.