Afbeelding
Foto:

Verlangen naar huis

De tienjarige Pearl Spence heeft al veel meegemaakt in haar jonge leven. Na een dramatische gebeurtenis verlaat ze met haar familie Oklahoma. Ze wisselen het leven in het door stofstormen geteisterde stadje Red River in voor het groene Michigan.

Ondanks alle tegenslag is Pearl een blijmoedig kind met een levendige fantasie. Ze weet zich geborgen in de liefde van haar ouders en koestert zich in de wetenschap dat ze altijd op hen kan rekenen.

Pearl fantaseert in Michigan nog regelmatig over het oude huis in Oklahoma. Enerzijds mist ze de oude woning en haar vrienden, maar daarnaast is het leven in het opwindende Michigan heerlijk voor een tienjarige. Ze maakt kennis met 'tante' Carrie en 'oom' Gus, die het meisje meteen in hun hart sluiten en haar als graag geziene gast regelmatig verwelkomen op hun boerderij. Daarnaast is de plaatselijke bibliotheek een grote trekpleister. Pearl leest alles wat los en vast zit en vergeet regelmatig de tijd wanneer ze in de bibliotheek is. Ook geniet ze van de vriendschap met de even oude Ray.

De moeder van Pearl heeft het moeilijk in Michigan. De ingrijpende gebeurtenis in Oklahoma heeft diepe sporen nagelaten. Vader en moeder Spence gaan op een heel verschillende manier om met hun gevoelens van rouw. Vader Thomas probeert er de moed in te houden door te pogen zijn vrouw op te vrolijken en moeder Mary zakt weg in een depressie. Beiden doen hun best, maar kunnen elkaar niet (meer) bereiken.

Verlangen naar Huis

Door de ogen van Pearl zie je hoe het huwelijk van de ouders steeds meer onder druk komt te staan. Zeker als een plaatselijke journalist veel aandacht aan moeder Mary besteedt en Pearl ontdekt dat haar moeder daar niet ongevoelig voor is en zelfs lijkt op te leven. Het is ontroerend hoe loyaal Pearl is aan beide ouders en het tegelijk moeilijk heeft met het feit dat haar vader zwaar onder de situatie lijdt.

Op een dag confronteert Pearl haar moeder met deze verliefdheid en dit brengt een soort domino effect teweeg. Het leidt tot het plotselinge onaangekondigde vertrek van Mary en de roddels zijn in de stad niet van de lucht als blijkt dat de betreffende journalist de plaats rond dezelfde tijd heeft verlaten.

Dat Pearl van de een op de andere dag haar moeder kwijtraakt is een diep ingrijpende ervaring, zeker ook omdat ze als baby door haar biologische moeder te vondeling werd gelegd. Ze moet wel een heel stom kind zijn, zo piekert ze, als twee moeders je in de steek laten.

Ze denkt veel terug aan de wijze lessen van haar 'omi', die haar leerde mild te oordelen en dankbaar voor kleine dingen te zijn, een les die ze nu hard nodig heeft om te overleven.

Of het tussen de ouders nog goed komt wordt niet duidelijk - het boek heeft een open eind.

Een verlangen naar (t)huis loopt als een rode draad door het verhaal en symboliseert een verlangen naar Huis. Het volgen van het juiste spoor naar huis is een terugkerend thema in deze vertelling. Soms is dit slechts een karrespoor of 'kruimelspoor'. Pearl leert daarbij te vertrouwen op de hemelse Vader, Die haar niet loslaat.

Je sluit Pearl vanaf de eerste bladzijde in je hart en wilt haar eigenlijk niet meer loslaten, zelfs al is het boek al lang al uit.

Het spoor naar huis
Susie Finkbeiner
2018, uitgeverij Mozaiek
352 blz., € 19,99
ISBN 9789023 952077

+ Indrukwekkend vervolg op 'En verlos ons van het stof'
+ Pearl is opnieuw de hartveroverende hoofdpersoon
+ Eventueel ook goed los te lezen van het eerste deel