Afbeelding
Foto:

Eenvoudige landbouwer spreekt nog steeds aan

We mogen weten dat de eenvoudige oefeningen van Wulfert Floor voor veel mensen tot zegen zijn geweest. Omdat het tweehonderd jaar geleden is dat hij het levenslicht zag, verschijnt deze bekende levensbeschrijving opnieuw. Ds. Doornenbal heeft op zijn eigen, boeiende en levendige manier het leven van deze godvrezende landbouwer van Driebergen beschreven. De auteur is zelf geboren en getogen in de streek waar Floor heeft gewoond en geleefd. Vandaar dat hij de sfeer van deze omgeving gevoelvol wist te tekenen. Deze uitgave bevat veel foto's, maar ook brieven die Floor geschreven heeft en ook brieven die hij ontvangen mocht. De laatste bijlage (11) is van Floor zelf: hij noemt daar de verschillende plaatsen, waar hij voor is gegaan.

Het eerste hoofdstuk is een inleiding en beschrijft de afkomst, de omgeving, de jeugd en de jongensjaren van Floor, alsook de kerkelijke verhouding. Dan wordt beschreven hoe het deze oefenaar verging voor zijn huwelijk. Toen al waren er geschreven oefeningen beschikbaar. Dan volgen de eerste huwelijksjaren, iets over zijn karakter en levenswijze, maar ook Floors geestelijk leven in de eerste huwelijksjaren. Hoofdstuk vermeldt de vriendenkring van Wulfert: Frans Voskuil, dokter A.W. de Wit-Boers, G. van Leersum-Palm, ds. H.C.G. Schijvliet, ds. G.F. Gezelle Meerburg, ds. H.J. Budding en meester J. Mulder. Een volgend hoofdstuk gaat over de oefenaar na zijn huwelijk, dan volgt de laatste levensperiode met veel wederwaardigheden, de ziekte van zijn vrouw, het levenseinde van deze oefenaar en iets over zijn kinderen. Hoofdstuk 7 gaat over zijn prediking en geschriften. Daarna volgt een Naschrift. Tenslotte in 10 bijlagen de ontvangen en geschreven brieven en het overzicht van de plaatsen waar W. Floor heeft geoefend.

Op blz. 21 lees ik het volgende over de jeugd van Wulfert Floor:

Dat genadeleven moet reeds heel vroeg gewerkt zijn in het hart van de jonge Wulfert Floor en gelukkig kunnen wij daarover wel iets vermelden, al zouden wij graag meer weten. Dat hij een krachtdadige omkering gekend heeft, blijkt nergens en is ook niet waarschijnlijk. Als een andere Timotheüs zal hij getrokken zijn van zijn jeugdjaren af aan. Kort voor zijn heengaan, schrijft hij nog: 'Door Gods genade heb ik in mijn vroege jeugd, met hart en ziel het smalle pad gekozen en van de brede weg heb ik gezegd: 'Heere, op deze weg en met dat gezelschap kan ik niet sterven; maar ik kan en wil er ook niet op leven, al was er in de toekomst geen loon of straf op te wachten'. Daarom koos ik, onder beding van genade, eens en nog duizendmaal Gods volk als mijn volk; en Gods weg, de loopbaan der godzaligheid, om daarom te wandelen. Dit deed ik in mijn jeugd, reeds zeer vroeg en in diezelfde keus houd ik nog stand, nu ik oud en zwak ben en mogelijk binnenkort ga sterven'. (Voorrede achtste bundel Al de Eenvoudige oefeningen).

Hoe zouden we de inhoud van zijn prediking kunnen typeren?

Floor trachtte de volheid van het geesteswerk aan het zondaarshart in het licht te stellen: wedergeboorte, bekering, geloof, rechtvaardiging, heiligmaking en uiteindelijk verheerlijking, dit alles is bij hem te vinden. En zo is zijn prediking ook een Christusprediking, al is ze dan misschien niet zo vol en Christocentrisch als sommigen wensen en als hijzelf zeker het allermeest gewenst heeft. Maar hij heeft niet kunnen en willen spreken boven eigen geestelijke ervaring en niet wijs willen zijn, boven hetgeen hij geleerd had.

Van harte aanbevolen. Goede wijn behoeft eigenlijk geen krans. Maar het feit dat dit al de vijfde druk is, zegt genoeg. Het is ook uiterlijk een keurige uitgave geworden. De inhoud laat zien, dat deze eenvoudige landbouwer nog spreekt nadat hij gestorven is. Anders gezegd: de Heere spreekt door deze eenvoudige oefeningen ook nog in 2018.

+ rijk van inhoud
+ boeiend geschreven
+ goed gedocumenteerd

Leven en werk van Wulfert Floor, door ds. J.T. Doornenbal (1909-1975); hij diende de Hervormde Gemeenten van Woubrugge, Kesteren en Oene. Uitg. Den Hertog, ISBN nr. 9.789.033.128.875, prijs € 14,90. Dit is de vijfde druk; vorige drukken verschenen in 1988, 1989, 1990, 2004 en nu 2018.