Afbeelding
Foto:

Door Vertrouwen bracht Herkenezen naar de overkant

REGIO - Rob Berendsen hoopt dat het snel warmer wordt, zodat hij Door Vertrouwen kan schilderen. Dat is zijn sleepboot van 93 jaar oud, die in vroeger tijden dienst deed als veerpont van Herkingen. De boot is gebouwd in opdracht van Arend Verschoor. De eigenaar wil graag meer te weten komen over de geschiedenis.

Door Martijn de Bonte

Zelf is hij al flink de archieven in gedoken. Hij weet onder andere dat de boot eerst Door Vertrouwen heette, toen Drie Gezusters, daarna Barca en vervolgens Nelleke. De nieuwe eigenaar hecht aan historie en heeft het schip daarom weer de oorspronkelijke naam Door Vertrouwen op de boeg gezet.

Door Vertrouwen werd op 15 februari 1926 te water gelaten, de veerboot was voorzien van een ééncilinder Industriemotor, met een vermogen van 35 iPK. Door Vertrouwen vormde de verbinding tussen Herkingen en onder andere Bruinisse. In 1994 schreef D. Hoogzand een artikel over de schepen van Herkingen. Daarin staat dat de broers Arend en Leun Verschoor de veerdienst verzorgden. Leun was de vaste veerman, Arend viel in als dat nodig was. "Leun Verschoor was niet bang, maar wel voorzichtig. Het moest wel noodweer zijn, wilde hij er niet door gaan. Soms tegen de harde wind, die het water van de Grevelingen kon veranderen in een enorm veld met witbeschuimde golven, dobberde het bootje Door Vertrouwen verder. Voor de passagiers was er een kajuitje waarin men kon schuilen voor regen of overslaand water. Er konden toch nog heel wat passagiers mee. Ook hun fietsen werden ingeladen. Het laden en lossen kon wel eens problemen opleveren, want niet overal waar werd aangelegd lag een aanlegsteiger of een haventje. Leun Verschoor nam in zo'n geval de passagiers op zijn rug en bracht hen één voor één op de vaste wal."

Tijdens de Tweede Wereldoorlog moest de veerdienst worden gestaakt. Na de oorlog is de verbinding met Schouwen-Duiveland niet meer hervat. De voormalige veerboot kwam in 1954 in handen van J. Buitendijk & J. de Jong te Zwijndrecht. Daarna is de boot regelmatig van eigenaar gewisseld en ingezet voor allerhande werkzaamheden. In 1998 kwam er een einde aan het werkzame leven en is het schip omgebouwd tot een vaartuig voor recreatief gebruik.

Berendsen is al zijn hele leven gefascineerd door water. Als kind ging hij al op vakantie naar Giethoorn en zeilde hij met Schakel- en Puntzeilers. Hij heeft nooit gedroomd van een luxe jacht, maar wel van een eigen sleepboot. Toen hij een paar jaar geleden aan het werk was met zijn maaiverzamelboot om waterplanten te maaien, zag hij in zijn ooghoeken de sleepboot waar hij als kind al van droomde. Hij vaarde naar de sleepboot toe en maakte kennis met de eigenaar. Ze dronken een kop koffie en Berendsen polste eens of de man de sleepboot wellicht wilde verkopen. "Voor geen miljoen," was het duidelijke antwoord. Berendsen liet zijn visitekaartje achter en ging weer aan het werk. Vorig jaar kwam er plotseling een berichtje, vanwege gezondheidsproblemen wilde de eigenaar nu wel praten over de verkoop van het schip waaraan hij 16 jaar had gewerkt om het helemaal te restaureren.

Na de overdracht bij de notaris zijn ze samen gaan varen en moest Berendsen examen doen, zodat de verkoper zeker wist dat zijn schip in goede handen zou zijn. Berendsen woont in Apeldoorn, zijn schip ligt in Giethoorn. Iedere tocht geniet hij van zijn bijzondere schip. Met de Door Vertrouwen oogst je veel complimenten op het water. In de toekomst wil hij zeker nog een keer naar Herkingen varen. Dan is Door Vertrouwen weer terug in de thuishaven.

Oproep

Heeft u meer informatie over Door Vertrouwen? Neem dan contact op met Rob Berendsen. Hij is vooral benieuwd naar de periode van 1940 tot 1954, want het is niet duidelijk wat er in die periode is gebeurd met de motorsleepboot. Maar ook alle andere verhalen en informatie zijn welkom. De contactgegevens zijn: 06-43595850, e-mail: r.berendsen@netjeskampen.nl, postadres: Veenhuizerweg 4, 7321 CZ Apeldoorn.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding