Met raad en daad

Jicht in gewricht

Wat is eigenlijk jicht? Weet u een probaat middel ter bestrijding? Komt het telkens terug?

Jicht is een chronische aandoening ten gevolge van een stoornis in de urinezuurstofwisseling. Hierdoor vormen zich urinezure zouten op verscheidene plaatsen in het lichaam, maar met een voorkeur voor de kleine gewrichten. Jicht is meestal een erfelijke aandoening, die vaak begint met een ontsteking van de grote teen. Die teen is dan dik, rood, pijnlijk en voelt warm aan. Na enkele dagen verdwijnen de verschijnselen weer, maar de ontsteking keert na steeds kortere tussenpozen terug en komt dan ook in andere gewrichten voor. Een aangepast dieet kan het ziekteproces gunstig beïnvloeden. Een diëtiste kan u hierbij van dienst zijn. Bepaalde vis- en vleessoorten moet u vermijden. U kunt wèl allerlei groenten, koolhydraten en zuivelproducten gebruiken. Voor behandeling met geneesmiddelen moet u uw huisarts raadplegen.

Advocaat nodig

Hoe kun je zelf advocaat maken?

De salmonellabacil loert wel op de achtergrond, maar al het risico (van één op ongeveer twee miljoen eieren) wilt uitsluiten, moet u er brandewijn bij gebruiken. U hebt 12 eieren nodig en verder 400 gram suiker, een liter brandewijn (40% alcohol) en 2 vanillestokjes. Haal nu eerst het merg (de kleine zwarte zaadjes) uit de opengesneden vanillestokjes. Scheid de 12 eierdooiers zodanig van het eiwit, dat beslist geen wit meekomt in de beslagkom. Zet de kom in een pan warm water en klop in die kom de dooiers met dat mengsel en de suiker. Klop door tot een gelijkmatige dikke massa verkregen is. Voeg dan, onder voortdurend kloppen, met kleine beetjes de brandewijn er aan toe en warm het mengsel au bain-marie tot het goed gebonden is. Geef uw brouwsel vooral rustig de tijd bij die laatste handelingen. Zorg voor grondig kokend sodawater, gereinigde en daarna goed nagespoelde flessen.

Is glaswol gevaarlijk?

Vezeltjes van het veel als isolatiemateriaal toegepaste glaswol kunnen zeer minuscuul en erg scherp zijn. Ze veroorzaken bij mij vaak huidirritatie. Vormen ze, ingeademd, een risicofactor, precies als asbestvezeltjes? Zo niet, wat is dan het verschil met asbest?

Asbest is een vezelige, natuurlijke delfstof, bestaande uit mineralen zoals magnesium- en calciumsilicaat. Pas laat is gebleken dat bij de bewerking daarvan losgekomen vezeltjes bij inademing, en na vele jaren, in de longen kwaadaardige gezwellen kunnen geven. De aanwezigheid zelf kan dus geen onheil veroorzaken, maar wel het verwerken ervan, want bij boren, zagen, enz. komen er vezeltjes los. Glaswol bestaat uit in dunne draden gesponnen glasvezels. Zover wij nu weten, geeft dit geen aanleiding tot het ontstaan van de gevreesde ziekte. Niettemin zijn deze vezels scherp en kunnen mogelijk ook inwendig natuurlijk kleine beschadigingen ontstaan.

Helpen met uw oude bril

Kunt u mij aan een adres helpen waar ik mijn oude brillen heen kan sturen, zodat ze weer in ontwikkelingslanden bijvoorbeeld gebruikt kunnen worden?

In de regel kunt u uw oude bril afgeven bij de opticien waar u uw nieuwe bril hebt gekocht. Trouwens, ook al zou u geen nieuwe bril hebben gekocht, dan zal een opticien bij u in de buurt toch wel uw afdankertje in ontvangst willen nemen. De brillen worden regelmatig bij de opticiens opgehaald en vinden dan een tweede leven, bijvoorbeeld in ontwikkelingslanden, waar men er erg blij mee is.