Afbeelding
Foto:

Peter Visser schrijft tweede boek

'Het kwaad… een mysterie?'

MIDDELHARNIS – Drie jaar geleden presenteerde Peter Visser uit Middelharnis een boek over de eindtijd onder de titel 'Openbaring van Johannes'. Deze maand verschijnt zijn tweede boek: 'Het kwaad… een mysterie?'

Tekst en foto: Adri van der Laan

Peter Visser, van oorsprong econoom, is actief binnen zijn kerkgemeenschap en vooral rondom het lijden en sterven van mensen zijn er dan wel eens discussies over goed en kwaad. Ook andere ervaringen in zijn omgeving en waarnemingen in de wereld hebben hem ertoe aangezet om eens goed na te denken over 'het kwaad'. Hij las meer dan honderd boeken over dit onderwerp en kwam daardoor met bijna even zoveel verschillende gedachten en theorieën over 'het kwaad'. Hij heeft vervolgens de stap genomen om zijn waarnemingen vast te leggen in een boek. Het boek kreeg de titel 'Het kwaad… een mysterie?' Uit het gesprek met Visser blijkt dat hij na het schrijven van het boek de vraag uit de titel bevestigend kan beantwoorden. "Het wezen van het kwaad kunnen wij niet doorgronden. Daardoor blijft het een mysterie", maar hij tekent hierbij aan dat "de Bijbel ons tal van instrumenten aanreikt waarmee wij de strijd tegen het kwaad kunnen voeren."

Goed en kwaad

Visser legt uit dat het boek aansluit bij zijn eerder geschreven werk over het Bijbelboek Openbaring, wat over de strijd tussen goed, kwaad en de antichrist ging. Hij geeft een aantal voorbeelden over het 'mysterie van het kwaad'. Zo neemt hij als basis het scheppingsverhaal waarin "Adam en Eva al het verschil wisten tussen goed en kwaad". Hij wijst erop dat het tweede vers van Genesis al duidt op de aanwezigheid van het kwaad, want er staat dat aarde 'woest en duister was', dit is volgens de schrijver al een teken dat het kwaad er al was. Volgens het boek van Peter Visser heeft het kwaad in de Bijbel vele namen, zoals Satan, Beëlzebub, Belial, Leviathan of Behemoth en vele gezichten: draak, beest, slang of duivel.

In het boek wordt uitgelegd dat de oorsprong van het kwaad een mysterie blijft, maar de vraag blijft wel wie er verantwoordelijk is: God, de duivel of de mens. Als voorbeeld noemt de schrijver de ramp met de MH 17, het vliegtuig dat vier jaar geleden boven Oekraïne werd neergehaald. "Een verslaggever vroeg zich af of God dit niet had kunnen verhinderen. God krijgt dan de schuld van deze ramp, maar zou de schuld niet bijvoorbeeld kunnen liggen bij de veroorzakers van het conflict Rusland – Oekraïne, de vluchtleiding die het vliegtuig over gevaarlijk gebied laat vliegen, de officier die de raket afvuurde?" Volgens Visser kunnen we God niet de schuld geven van het kwaad. "Wij – de mens – zijn geschapen met een vrije wil, daar geloof ik heilig in en daarom zijn we voor een groot deel verantwoordelijk voor het kwaad in de wereld". Visser geeft andere voorbeelden, zoals hoe de mens omgaat met de natuur, "kunnen we daar God de schuld van geven?"
Satan is Bijbels gezien volgens Visser wel de 'ontwerper' van het kwaad. "Hij heeft van God heel veel vrijheid gekregen, lees maar in het boek Job, en dat is in deze tijd nog zo". Hij benadrukt dat het "kwaad echt niet van God vandaan komt en ons zomaar overkomt, hoewel de kerk dit wel in dogma's heeft vastgelegd, is dit geen Bijbelse gedachte".
Met het schrijven van het boek heeft Peter Visser het mysterie van het kwaad niet opgelost. Hij geeft aan dat wij geen zicht hebben op de herkomst van het kwaad, maar we weten wel de oerbronnen: de gevallen engelen. Wij hebben zelf de vrijheid om ons leven en de samenleving in te richten, "maar we hebben er wel een zooitje van gemaakt".

Er blijven nog genoeg vragen rondom 'het kwaad' over. Visser noemt het leed dat veel mensen overkomt als het gaat over ziekte of problemen in de relationele sfeer. "Het kwaad blijft nog een realiteit waar rekening mee moet worden gehouden, want je kunt de liefde niet begrijpen als je het kwaad niet serieus neemt".
Ondanks dat het kwaad er is, is het leven zeker niet hopeloos, zoals ook sommige christenen denken. "Dit komt omdat de leer van de erfzonde veel kerkmensen heel klein heeft gemaakt, dat is niet nodig, want God is zo machtig dat hij het kwaad heeft overwonnen". Visser wijst hierbij op de opstanding van Christus op de Paasmorgen.

Doordat de mens met een vrije wil is geschapen, kan men kiezen. "Het volk Israël werd onder Mozes en Jozua de keuze voorgelegd om voor het goede te kiezen, de norm was de wet van God en aan het houden van die tien geboden hebben wij ook genoeg. God wil niet dat wij verloren gaan. Kies voor het goede", zo is het appèl van Peter Visser.

Het boek 'Het kwaad… een mysterie?' is uitgegeven bij Uitgeverij U2pi. Het kost € 22,50. ISBN: 978 90 8759 751 1. 215 pagina's. Verkrijgbaar via de schrijver (e-mail: visserp2@gmail.com) of via internet – www.jouwboek.nl of boekenroute.nl – of via alle boekhandels.