Afbeelding
Foto:

Bezorgdheid rijst: Straks tekort aan bedrijventerreinen op Goeree-Overflakkee?

GOEREE-OVERFLAKKEE – Bedrijventerreinen op Goeree-Overflakkee. Waar komen ze, hoe groot worden ze, waar komt welk soort bedrijvigheid, maar ook: hoeveel behoefte aan bedrijventerrein ís er op het eiland? Bij deze en dergelijke vragen zijn diverse partijen betrokken, waaronder de gemeente, de provincie, maar ook ondernemers zelf. Voor het vinden van de juiste antwoorden op vraagstukken zoals genoemd, worden doorgaans studies uitgevoerd waarvan de uitkomsten vervat zijn in onderzoeksrapporten. Zo ook als het gaat om een behoeftenraming van bedrijventerreinen in de toekomst op Goeree-Overflakkee.

Tekst en foto's: Hans Villerius

Na een jarenlange economische recessie groeit de Nederlandse economie uitzonderlijk sterk. En daarmee staat ook in ondernemersland het ambitieniveau weer op een beduidend hoger peil. Na zich jaren ingehouden te hebben met investeringen en uitbreidingsactiviteiten komen ze nu weer los en willen ze weer groeien. Vorig jaar werd maar liefst 4.9 hectare aan bedrijfsgronden op GO verkocht. Terwijl deze ontwikkeling gaande is, liggen op bestuurstafels nog de behoeftenramingen van tijdens de crisis. Gebaseerd dus op gegevens die inmiddels achterhaald zijn, niet meer van deze tijd. Als op basis van gedateerd geraakte informatie vaststaat tot hoeveel hectare er uitbreidingsmogelijkheden voor bedrijventerreinen in een regio mogen zijn, loopt dit vast in een tijdperk waarin daaraan (weer) meer behoefte bestaat. Het effect daarvan is dat er géén ruimte zal zijn voor economische groei, terwijl die groei zich concreet aandient en pal voor de deur staat. Zonder dat groei wordt gefaciliteerd, onder andere door een actuele behoeftenraming, staat bij voorbaat vast dat de juist zo broodnodige economische groei er niet komt. Dat is de boodschap van wethouder Frans Tollenaar en van directeur Patrick Kok van Bedrijvenpark Oostflakkee tijdens een interview met Eilanden-Nieuws.

Kwaliteit

"De behoeftenraming die er nu ligt en die de provincie nu hanteert, is gebaseerd op een extern onderzoeksrapport", legt Tollenaar uit. "Dit rapport geeft een kwantitatieve uitbreidingsvraag aan naar bedrijventerreinen binnen de gehele provincie, met een verdeelsleutel per gebied. In de vraagraming van de provincie Zuid-Holland is echter geen rekening gehouden met het plus effect van beleid ten behoeve van Smart Water en Energy Island. De gemeente Goeree-Overflakkee wilde in samenwerking met andere gemeenten in Zuid-Holland-Zuid daarom graag een verdieping van deze onderzoekgegevens, met een toespits op de kwalitatieve behoefte aan bedrijventerreinen op het eiland. En dat onderzoek, waarvan het rapport er inmiddels is, toont een vollediger beeld: 'Afgaande op de recente en te verwachten ontwikkelingen is het te verwachten dat de vraag naar bedrijventerreinen in werkelijkheid hoger uitvalt dan geraamd, waarmee een tekort aan bedrijventerreinen op Goeree-Overflakkee zal kunnen ontstaan', zo luidt de conclusie van het rapport.
Directeur Patrick Kok van Bedrijvenpark Oostflakkee beaamt dat op Goeree-Overflakkee juist de kwalitatieve vraag zo belangrijk is. "De markt komt uit de crisis en wil zo snel mogelijk weer verder. Met alle ontwikkelingen die hier gaande zijn op het gebied van SmartWater, Paulina.nu en Energy Island is hier vooral behoefte aan kwalitatieve ruimte. Dat moet nodig gefaciliteerd worden en zou prima neer kunnen dalen op Bedrijvenpark Oostflakkee. Het lokale maatwerk is van belang. En de strategische voorraad moet op orde zijn! Er ligt hier aantoonbaar kwalitatieve behoefte, er ligt hier aantoonbaar bruikbare grond, de ambitie ís er, voor het hanteren van een actuele en volledige behoeftenraming zal de provincie echt over de brug moeten komen."
"Met uitbreiding van bedrijventerreinen gaat het nu eenmaal anders dan bij woninguitbreiding", verduidelijkt wethouder Frans Tollenaar. "Ondernemers komen op het moment dat de behoefte daar is. Dan moet je ze wel ruimte kúnnen bieden. Met de behoeftenraming die nu nog bij de provincie op tafel ligt, kan dat niet. Maar ik zeg het wel vaker: de dynamiek van ondernemers laat zich lastig in rapporten vervatten."

Transitie

"Op Bedrijvenpark Oostflakkee liggen nogal wat onbenutte percelen. De gemeentelijke inzet is erop gericht om fase 4 van dit park om te vormen naar een definitieve bedrijfsbestemming", geeft Tollenaar aan. "Wellicht is het ook mogelijk om wat te doen aan versnippering en kleine bedrijventerreintjes, vult Kok vervolgens aan, "dat we daarvoor een transitie of een transformatie realiseren. Bijvoorbeeld door locaties waarop nu nog kleinschalige bedrijventerreinen aanwezig zijn in te wisselen voor woningbouwgebied en dat de bedrijfsactiviteiten dan naar een andere plek gaan."
Een voorbeeld van bedrijven die naar een andere locatie vertrekken is JARO. Gevestigd te Ouddorp is het deels al over naar de nieuwe vestigingsplaats, bedrijventerrein Korteweg te Stellendam. "En daar hebben we nu al voordeel van, met onze vestiging pal langs de N57", zegt directeur Jan Hameeteman, die ook bij het interview is aangeschoven. "Het levert meteen meer klandizie op én er is het voordeel dat je elkaar als gezamenlijke ondernemers versterkt op een bedrijventerrein."

Energypark

Maar welke bedrijven zouden dan naar Oude-Tonge kunnen komen? Enkele noemen Tollenaar en Blok meteen al. "Ecoboard, een bedrijf dat met duurzame vezels en duurzame lijm platen maakt. Een prachtig initiatief voor de lokale economie, waar we al twee jaar mee bezig zijn om het hier naartoe te krijgen."
Daarnaast is er natuurlijk de ontwikkeling van het waterstoftankstation van de Van Peperstraten Group. "Het tankstation is volop in ontwikkeling en zal in juni operationeel zijn, inclusief LPG en CNG", geeft Tonnie van Peperstraten aan, die als eilandelijke ondernemer eveneens deel uitmaakt van het vraaggesprek . "We zijn nu bezig om autobussen die op waterstof rijden hierheen te halen voor hun brandstofvoorziening. Bovendien werken we eraan, in samenwerking met andere partners op het gebied van duurzame energie, om hier het Energypark te realiseren, met aan duurzame energie gerelateerde ondernemers die actief zijn op het gebied van productie van waterstof en groene ammoniak en op het gebied van bio- en mestvergisting. Van daaruit is het ook interessant om te kijken of er een koppeling is te maken naar windpark Oostflakkee of naar windpark Krammer. Of een kabel naar het nabijgelegen glastuinbouwgebied. Ook is het belangrijk een juiste energiebalans te vinden, tussen opwekking en verbruik. En om niet meer te noemen: het is heel waardevol om te proberen verbindingen te leggen met de Hoekse Waard, met name op het gebied van biologische landbouw, waar met groene meststoffen wordt geteeld en geproduceerd, met als resultaat een hoger rendement per hectare én een product met een gezondere voedingswaarde. Maar ook biedt het mogelijkheden om traditionele en biologische landbouw dichtbij elkaar te brengen."

Anticiperen

"De energiecluster waaraan wordt gewerkt", vult Kok aan, "is één van de mooiste, kansrijkste en houdbare initiatieven in Nederland omdat Goeree-Overflakkee is aangewezen als proeftuin voor duurzaamheid. Maar je zult er dan wel snel bij moeten zijn. Je moet vooraan in de rij staan als je dergelijke plannen wilt realiseren. Het geld is er bij ondernemers. In Groningen gaat de gaskraan dicht, dus zal er iets anders voor in de plaats moeten komen. Anticipeert het eiland daar niet op en faciliteert het de komst van nieuwe bedrijven niet, dan is het met proeftuin Goeree-Overflakkee snel over!", waarschuwt Kok. "Er moet een geoliede machine zijn!"
Om bedrijven hierheen te krijgen moet wel acquisitie plaatsvinden, geeft hij verder aan. "Heel veel kracht is er al op het eiland, maar gekoppeld aan duurzaamheid is nog wel een aantal bedrijven hierheen te halen. Duurzaamheid levert nieuwe industrie op. Bovendien geeft het werkgelegenheid en vraag naar woningbouw. We staan aan de vooravond van een nieuwe economie. Naast het feit dat de overheid moet faciliteren, staat dat de saamhorigheid van de onderlinge ondernemers het moet gaan doen. De mentaliteit en cultuur van het eiland maakt of breekt het hele proces. Gelukkig laat Goeree-Overflakkee regelmatig zien dat dat hier best goed zit…!"

Afbeelding