Werkstraf na aanrijding

SOMMELSDIJK - Een 32-jarige man uit Goedereede, die juli vorig jaar op de Kraaijensteinsedijk in Sommelsdijk met zijn auto een moeder en dochter (10) aanreed, is door de Rotterdamse rechtbank veroordeeld tot 160 uur werkstraf. Ook kreeg hij een jaar rij-ontzegging opgelegd.

De slachtoffers reden die 8e juli rond tienen 's avonds in hun Golf richting Middelharnis. Ze kwamen terug van een paardrijwedstrijd waaraan het kind had deelgenomen. Toen ze vanaf een toegangsweg omhoog de smalle Kraaijensteinsedijk op reden, werden ze aangereden door de Goereeër in diens Citroën. Hij kwam uit Middelharnis en reed richting Oosthavendijk. De rechtbank gaat er op basis van technisch onderzoek vanuit dat hij daar toen honderd reed in plaats van de maximaal toegestane 60 kilometer per uur. De inwoner van Goedereede kende het gevaarlijke kruispunt goed, wist dat het zicht daar werd belemmerd door bosschages en verminderde toch geen vaart terwijl hij veel te hard reed, zo concluderen de rechters. Door de combinatie van al die factoren is volgens de rechtbank sprake van strafrechtelijk verwijtbare schuld aan het zware lichamelijke letsel dat het 10-jarige meisje opliep.

Het meisje is bang dat ze nooit meer mee kan doen aan paardrijwedstrijden. Nog steeds is het gevoel in haar pink en linker onderarm niet goed terug. Verder heeft ze stijve vingers, knie- en rugklachten, hoofdpijn en heeft ze soms moeite met spreken. Er loopt nog een behandeling bij de neuroloog.

Het leven van het meisje is 'ingrijpend in haar nadeel' veranderd, vindt de rechtbank. "Als verdachte zich in het verkeer anders had gedragen, had het ongeval niet plaatsgevonden en had het jonge slachtoffer dergelijk zwaar letsel niet opgelopen''. Verder zegt de rechtbank er bij het bepalen van de strafmaat rekening mee te hebben gehouden dat de verdachte bij de politie en de rechtbank weinig berouw toonde, en de verantwoordelijkheid grotendeels bij de andere bestuurster van de andere auto legde. De straf die de rechtbank oplegt, is gelijk aan de eis die het Openbaar Ministerie liet horen tijdens de behandeling van de strafzaak twee weken geleden. (Persbureau Cerberus)