Wat milder maartweer dezer dagen

Het wordt wat zachter tijdens het komende weekend met een naar zuidzuidwest draaiende wind.
Daarmee laten we de bijzonder late maartwinter (voorlopig) achter ons. Richting de maandwisseling of begin april zijn er nog een keer wat kou-impulsen vanuit het hoge noorden, maar daarover straks meer.
Op en top winter was het vorige weekend met ook op de Eilanden sneeuwval op vrijdag 16 en zaterdag 17 maart. Vooral in Zeeland was even sprake van een heuse sneeuwjacht en stoof de gevallen sneeuw over de velden. Echt bijzonder koud werd het niet op de thermometers (tegen de -4 graden), maar net als begin maart dit jaar maakte de snerpende ooster het bijzonder gevoelskoud. Windchillwaarden tot -13 graden werden opgetekend tijdens de momenten dat de wind het felst uithaalde in het open veld.
Voorbije maandag en dinsdag gaven nog een zonovergoten weerbeeld met een knalblauwe lucht. Op de donderdag volgde evenwel wat regen toen we een frontale storing tamelijk langzaam zagen passeren.
Tegelijkertijd komt er ook nog wat zachtere lucht mee uit een zuidelijke - en later zuidwestelijke richting. Dit merken we aan de maximale temperaturen in 't weekend die tot zo'n 10-11 graden kunnen gaan.
De windrichting luistert daarbij nauw. Als je in Ouddorp of Goedereede zit voert een wind uit zuidzuidwest koudere lucht aan dan in een plaats als Den Bommel, een flink stuk naar het minder maritieme zuidoosten.
In de periode tot en met maandag zal het veelal droog blijven in onze contreien met de zon er regelmatig bij. En enkele bui vanaf de zee, of een belegen regengebiedje zou nog net kunnen overtrekken.
Op middellange termijn blijft het licht wisselvallig met eerst nog een (gevoelige) daling van temperatuur. De focus bij weerlieden ligt al enige tijd op het weer richting Pasen. Diverse weermodellen laten voor de periode rond Pasen opnieuw een koude luchtstroom vanuit Scandinavië indalen richting Lage Landen.
In hoeverre die koude(re) noordelijke lucht ons ook (volkomen) gaat bereiken rond de maandwisseling, wordt volgende week veel duidelijker. Wellicht kunnen we het dan gaan hebben over de mogelijk koudste Pasen sedert 2008 of 2013?
In ieder geval zijn zwoele lenteachtige weersontwikkelingen nog niet aan de orde komende tijd. Vorig jaar was dat wel het geval met even na midden maart maxima tot bij de 20 graden