Afbeelding
Foto: Klazina Tanis

Overgang naar zomertijd

In de nacht van zaterdag 24 op zondag 25 maart wordt de zomertijd weer ingevoerd. Om 2.00 uur wordt de klok dan één uur vooruit gezet, naar 3.00 uur. De zomertijd duurt ongeveer zeven maanden, tot de nacht van zaterdag 27 op 28 oktober.


Ruim JA voor 'Sleepwet'

De kiezers op het eiland kleurden in meerderheid het hokje rood bij een JA in het raadplegend referendum Wet op de Inlichtingen en Veiligheidsdiensten (in de volksmond Sleepwet) genoemd. Van de stemmers was 59% voor de wet, 41% stemde dus tegen de nieuwe wet. Ruim 900 mensen stemden blanco. In enkele stemlokalen klonk de opmerking: "Referendum en dan nog raadgevend, dat is zonde van het papier." Of: "Hiervoor hoef je mijn rode potlood niet te slijpen."


Opkomst stijgt naar 68 procent

GOEREE-OVERFLAKKEE - Was de opkomst van de kiezer bij de eerste verkiezingen voor de raad bij de gemeentelijke herindeling in 2012 slechts 55 procent, dit keer hadden meer eilanders de weg naar de 25 stemlokalen ingeslagen. Het percentage steeg naar 68%. In het overzicht staan verrassende cijfers. Koploper werd de locatie Dorpstienden in Ouddorp, waar een ongekend hoog opkomstpercentage van 95 procent kon worden geregistreerd. In Vita Nova werd 79% bereikt, gevolgd door Wijkcentrum met 78 procent en De Grutterswei met 77%. De laagste scores waren in De Rank (56) en het JAC (58). De extra - door de raad gevraagde - locatie in een schoolcomplex, dat werd De Sjem (Middelharnis), leverde 194 geldige stemmen op. Bij de verkiezingen van woensdag waren er 3273 geldige volmachtbewijzen. Slechts 70 biljetten (0.3%) moesten als ongeldig worden aangemerkt. Er waren tenslotte ook nog 64 blanco stemmen (0.2%).