Met raad en daad

Voor mastklimmers

In welk jaar is de Rotterdamse Euromast gebouwd? Wie is daar de eigenaar van? En hoe hoog is die toren?

Toen in 1959 de bloemententoonstelling Floriade in Rotterdam werd voorbereid, wilde men er graag een uitkijktoren bij zetten om publiek te trekken, zodat de mensen de totale bloemenpracht goed konden overzien. Men dacht ook aan het succes van de Parijse Eiffeltoren en het Brusselse Atomium, die beide van wereldtentoonstellingen dateren. B&W van Rotterdam wilden voor de helft in het benodigde kapitaal deelnemen, maar trokken zich terug toen er geharrewar over ontstond. Men wist het bedrijfsleven te interesseren, zodat een aantal grotere en kleinere ondernemingen geld op tafel legden en een NV stichtten voor de bouw en exploitatie. In 1960 is de toren geopend, met op 92 meter hoogte het restaurant en op 96 meter en 101 meter terrassen voor het uitzicht. In 1970 is de extra toren er op gezet, die tot 185 meter reikt en waarlangs een uitzichtcabine omhoog draait.

Water zoeken

Op de plek waar we wonen was vroeger ergens een waterput. Deze put wil ik opsporen. Hoe kan ik dit het beste doen? Kan ik een wichelroedeloper of een bedrijf inschakelen?

Het wichelroedelopen is een omstreden bezigheid. Mogelijk hebben sommigen de gave om op die manier water op te sporen. De moeilijkheid zal zijn om een goede wichelroedeloper te vinden. Het beste lijkt ons dat u een bedrijf inschakelt dat zich met bodemonderzoek bezig houdt. Adressen kunt u vinden op het internet of in het telefoonboek. De kosten kunnen echter wel behoorlijk oplopen. Zelf de schop ter hand nemen kost u, op een paar blaren na, niets…

Flitsen verboden!

In onze eeuwenoude dorpskerk mag je geen foto's met flitslicht maken, omdat dit schadelijk zou zijn voor de muurschilderingen. ls dit zo? Is flitslicht ook schadelijk voor baby's?

Volgens onze zegsvrouw bij het Rijksmuseum in Amsterdam zou het veelvuldig flitsen op den duur schadelijk voor schilderijen en muurschilderingen kunnen zijn. Ook kan het flitsen irritant zijn voor de overige bezoekers. Om deze redenen is dan ook begrijpelijk dat het flitsen meestal verboden is. Af en toe een foto maken van een baby met flitslicht, mits op gepaste afstand, is niet schadelijk voor de prille oogjes.

Vliegende kisten

Waarom praten vliegers altijd over een 'kist' als zij een vliegtuig bedoelen?

Die gemeenzame aanduiding ligt in hetzelfde vlak als 'kar' voor auto, 'stalen ros' voor fiets, 'de planken' voor het toneel, enz. U schrijft al in uw brief dat de eerste vliegmachines van hout werden geconstrueerd en de open cabine op een kist leek. De keuze van de vliegers, die regelmatig met zulke toestellen moesten omgaan, voor het korte woord 'kist' is dus niet zo verwonderlijk. De Romeinse soldaten brachten ons voor het begin van onze christelijke jaartelling al in aanraking met hun plat Romeinse soldatentaal. Van hen leerden wij het hoofd onze 'test' noemen. Testa was het Latijnse woord voor o.m. een pot of kruik van aardewerk. En zo kwamen er tal van gemeenzame uitdrukkingen in onze volkstaal terecht. Overigens noemden onze soldaten hun schoenen ook kistjes, maar dat kwam omdat er aanvankelijk geen verschil gemaakt werd tussen linker- en rechterschoen. Ze waren beide rechttoe, rechtaan!

Wol wassen

Mevrouw Mastenbroek uit Ouddorp stuurde een reactie op 'Raad en Daad' van vorige week vrijdag, waar het ging over het wassen van wol. "Wol wassen moet nooit gebeuren met een afwasmiddel. Je moet lauw water in een emmer doen en daarin drie eetlepels keukenzout. Dan wordt het schapenvet er volledig uitgespoeld. Nooit zeep gebruiken! Ook als u wollen truien wilt wassen: gebruik gewoon keukenzout. Wij hebben ooit een demonstratie bijgewoond en sindsdien was ik de wol met zout." Dank voor de aanvulling!