Steenkoud weekend op de Eilanden

Het wordt gevoelig kouder! Na een paar opvallend milde lentedagen vriest het weer komende zaterdag.
Dat maart een typische overgangsmaand is bewijst het temperatuurbeeld van de afgelopen twee weken.
Op zaterdagochtend 3 maart vroor het nog bijna 10 graden in het noordoosten van het land. Het afgelopen weekend steeg de temperatuur naar maar liefst 17 graden in Zuid-Nederland en was het terrasweer.
Komende zaterdag zal de vorst weer zijn ingevallen en zou het bijna recordkoud kunnen zijn op Flakkee!.
Ja zelfs een nipte ijsdag behoort dan tot de mogelijkheden als opnieuw een portie zeldzaam koude vrieslucht ons vanuit Scandinavië zal hebben bereikt, aldus de meest recente weermodeluitkomsten.
Vanaf vrijdagmiddag zet de temperatuurdaling in bij een nare toenemende oostenwind. Bovendien kan er wat sneeuw vallen tijdens de introductie van de allerkoudste luchtsoort naar zaterdagochtend.
Waarschijnlijk zal de felste maartkou hooguit twee dagen duren alvorens het weer minder vorstig wordt.
De laagst gemeten nachttemperatuur zal uit gaan komen op zo'n -5 of -6 graden tot begin volgende week.
Een vereiste is wel dat de oostenwind moet gaan liggen, anders halen we die matige vorst nauwelijks.
Voor de nieuwe maartkoudegolf uit is het trouwens nog aan de zachte kant met temperaturen tot 10 graden nabij Goedereede. Vrijdag en mogelijk richting zaterdag ook nog, is er dus die neerslagkans, mogelijk met wat sneeuw erbij later. Er staat (net als eind februari en begin maart) weer een snerpende oostenwind (5-6 bft.) die het extra gevoelskoud maakt. De gevoelstemperatuur kan zelfs even richting -15 graden lopen in de volle ooster met tijdelijk een windkracht 6! Met name op zondag schijnt wel de zon uitbundig.
Het vervolg van het weer richting het midden van de komende week is relatief voorspelbaar. Het is vrijwel zeker dat we een geleidelijk minder koud – en aanvankelijk nog overwegend droog weertype bekomen.
De wind neigt vanuit de wat mildere zeehoek te gaan waaien waardoor de vorst wordt verdreven. Een terugkeer evenwel naar het zeer zachte (lenteachtige) weerbeeld met maxima boven 15 graden is er niet.
Feit is dus dat de lente voorlopig in de ijskast wordt gezet en we andermaal een onvervalste, maar korte kou-uitval uit Scandinavië tegemoet kunnen zien dit maartweekend.