Afbeelding
Foto:

Ondernemers in discussie met lijsttrekkers

Tekst en foto's: Adri van der Laan

Op de vertegenwoordiger van Jezus Leeft na hadden alle lijsttrekkers gehoor gegeven aan de vraag om deel te nemen aan het debat. Jan Zwerus schoof wat later aan. Het debat met de leden van de VBGO stond onder de strakke leiding van oud-sportverslaggever RTV Rijnmond Jan Dirk Stouten.

Op de vertegenwoordiger van Jezus Leeft na waren alle lijsttrekkers aanwezig tijdens het debat. Jan Zwerus schoof wat later aan. Het debat met de leden van de VBGO stond onder de strakke leiding van oud-sportverslaggever RTV Rijnmond Jan Dirk Stouten.

De onderwerpen die tijdens dit debat in de Rabobankzaal van Het Diekhuus aan de orde kwamen waren natuurlijk gericht op 'ondernemend Goeree-Overflakkee' en de eventuele invloed hiervan van de gemeente.
Eerst was daar een voorstelrondje waarin Kees van Dam (SGP) uit mocht leggen dat zijn partij vooral niet conservatief is en dat hij verwacht de huidige negen zetels te kunnen behouden. Addy Reijerkerk (VVD) verzekerde dat er rondom de windmolens eruit gehaald werd wat er uit te halen viel. "Je moet kiezen voor algemeen belang en beslissingen kunnen dan pijn doen". Tea Both (CDA) verduidelijkte dat het CDA geen VVD-light is, zoals Stouten suggereerde. Gerrit de Jong van de ChristenUnie noemde zijn belangrijkste levensles "Haal het beste uit jezelf!" en dat "we aangetoond hebben dat we als gefuseerde gemeente sterker geworden zijn".

Slagkracht

EVV Aat van Alphen riep op om "Goeree-Overflakkee economisch meer op de kaart te zetten en meer slagkracht te geven".
Sebastiaan Both van GOS gaf toe dat het lastig is om de achterban te mobiliseren. Hij benadrukt dat er rekening moet worden gehouden met de gevarieerdheid van de verschillende kernen op het eiland, zekere na de samenvoeging.
Johan de Vos van VKGO benadrukte het belang om als partij de lokale dicht bij de mensen te blijven.
PvdA-er Jaap Willem Eijkenduijn verzekerde de debatleider dat zijn partij ook een lokale partij was en niet vanuit het 'hoofdkantoor' instructies krijgt zoals wel eens gesuggereerd wordt.

Gezond ondernemersklimaat

Aan de partijen de vraag wat voor invloed de politiek heeft op een gezond ondernemersklimaat.
Kees van Dam noemde de zaken die zijn partij voorstaat: leefbaarheid, eilandmarketing, snel internet, smartwater, bouw woningen in de kleine kernen om deze kernen nog sterker en nog vitaler te maken "over progressief gesproken", aldus Van Dam. Die benadrukte hierbij de ondernemers nodig te hebben.
Addy Reijerkerk maakte duidelijk dat voor voorspoed heel belangrijk ondernemersklimaat moet steeds gezonder worden wij hebben vertrouwen in ondernemers Ze noemde haar partij een partij van doeners, evenals de ondernemers.
Tea Both verklaarde dat het CDA open staat voor ondernemers en wees op de vele familiebedrijven die van groot belang zijn voor het eiland, daar wordt veel samen gedaan en dat geldt ook voor ondernemers.
Gerrit de Jong's motto is 'waardevol', dat is volgens hem de kern van ieder mens, "werknemers en ondernemers zijn waardevol voor uw bedrijf werknemers en ondernemers". Hij riep op samen op te trekken.
Aat van Alphen was niet zo positief Hij vond dat het niet zo goed gaat met Goeree-Overflakkee en er is weinig visie vanuit de gemeente.

'Geen woorden maar daden'

Sebastiaan Both verzekerde vanuit GOS "dat we allemaal ondernemers zijn, daarom geen woorden maar daden'. "Wij moeten alleen de ondernemers alleen maar faciliteren".
Johan de Vos noemde de ondernemers het cement van de samenleving, beginnende ondernemers dienen dan ook ondersteund te worden, "We hopen de volgende raad hier meer voor te gaan betekenen".
Eijkenduijn werd uitgedaagd door de debatleider om als enige linkse partij uit te leggen niet tegen ondernemers te zijn. Hij riep op om niemand uit te sluiten of het nu werknemers of werkgevers zijn. Dit 'niemand uitsluiten' staat volgens Eijkenduijn ook voor goede woningen, zorg en banen voor iedereen.

Een van de ondernemers prikkelde op de stelling over de politiek en het gezonde ondernemersklimaat. "Als ze niet teveel in de weg lopen. Hij pleitte voor meer ruimte voor de ondernemers…" Hij doelde dan vooral op de versoepeling van regelgeving. Eens was Addy Reijerkerk het hiermee, "ondernemers moeten geen last van de gemeente hebben de gemeente dient te faciliteren en samen te werken.

Ook tijdens de behandeling van de andere stellingen over duurzaamheid, werkgelegenheid en investering in de de digitale infrastructuur. was er veel overeenkomst tussen de verschillende partijen.
Opvallend was dat de discussie nauwelijks fel werd en dat de deelnemers elkaar heel tegemoetkomend behandelden.
Overigens was de belangstelling van de zijde van de ondernemers niet zo groot een relatief klein aantal was bij het debat aanwezig.

Het debat verbroederde zelfs de SGP- en de PvdA-lijsttrekkers.