Afbeelding
Foto:

'Mi Mekaore', proefproject vroegsignalering van start
"We zijn elkaars naaste, laten we daarom omzien naar elkaar!"

DIRKSLAND – Omzien naar elkaar, oog hebben voor elkaar, het is een stukje praktiseren van de participatiesamenleving. In Dirksland is deze week een project van start gegaan waarin dit concreet gestalte moet gaan krijgen. Het kreeg de toepasselijke naam 'Mi Mekaore'. Voor wie het Flakkeese dialect niet helemaal onder de knie heeft: 'met elkaar'. Met elkaar moeten we 't doen: een oogje in 't zeil houden richting de naaste, zónder bemoeiachtig te zijn, maar om uit oogpunt van betrokkenheid op het welzijn van elkaar de oren en ogen open te hebben en attent te zijn wanneer het bij iemand om ons heen niet helemaal lekker loopt. Eigenlijk net zoals het vroeger was: jezelf een stukje medeverantwoordelijk voelen voor het welzijn van elkaar en waar nodig even in actie te komen om te voorkomen dat 't bij een ander stilletjes of langduriger niet goed gaat. Vandaar dat 'Mi Mekaore' getypeerd wordt als een vroegsignaleringsproject, bedoeld als een jaarlange proef. En om het eilandbreed uit te rollen wanneer het project succesvol blijkt.

Tekst en foto's: Hans Villerius

Met het bovenstaande is eigenlijk samengevat waar het in het Dirkslandse project 'Mi Mekaore' om te doen is. Maar natuurlijk vraagt dat wel om een bepaalde aanpak om er handen en voeten aan te geven. En vanzelf is ook daarover nagedacht. Van de Victoriahal in Dirksland zullen wekelijks op woensdagmorgen de deuren geopend zijn voor iedereen die zin heeft in een praatje, belangstelling, aandacht, gezelligheid, een kop koffie. Vrijwilligers zorgen ervoor dat de ochtenden goed verlopen en telkens zijn er ook mensen, zorgregisseurs, aanwezig die er speciaal voor zijn om voor geconstateerde situaties waarin eigenlijk een helpende hand moet worden uitgestoken dit op te pakken en neer te leggen bij de daarvoor aangewezen instanties, zodat omzien naar elkaar daadwerkelijk gestalte krijgt. Door middel van deze ontmoetingsplaats in het dorp, die voor iedereen gratis toegankelijk is, bedoelt 'Mi Mekaore' weer in het dorp terug te krijgen dat mensen elkaar niet alleen beter leren kennen, maar ook dat van daaruit weer meer meeleven met elkaar ontstaat.

Preventief

Tijdens een startbijeenkomst, afgelopen dinsdagavond in de Victoriahal, voerde een vijftal sprekers het woord om aan te geven hoe de totstandkoming van het project verlopen is. Wethouder Gerrit de Jong opende de avond. Hij noemde de avond een "kantelmoment" in de samenleving. "Vanuit de visie op de inrichting van het sociale domein op Goeree-Overflakkee wordt ingestoken op een maatschappelijk betrokken samenleving op het eiland, waarin we omzien naar en zorgen voor elkaar én waarbij ingezet wordt op de eigen kracht van onze inwoners. Het streven is dat iedereen naar vermogen daaraan meedoet. Deze insteek wordt mede ingegeven omdat voorkomen moet worden dat de zorgkosten zo'n hoog plafond bereiken dat het klapt. En een belangrijke manier om dat te bereiken is vroegsignalering, om leed bij inwoners zo veel mogelijk te voorkomen of te beperken. Dat kan wanneer we met elkaar in onze eigen omgeving een oogje in 't zeil te houden zónder bemoeiachtig te worden. Daarvoor start hier in Dirksland een pilot, om het sociaal gezicht van Dirksland vorm te geven en om prettig en gezond leven op Goeree-Overflakkee nog effectiever vorm te geven."
Een vijftal sprekers leidde de aanwezigen van deze avond vervolgens langs het doorwandelde traject, vanaf de tafel van het college van burgemeester en wethouders tot het lokaal oppaken en praktisch invullen van het initiatief.

Elkaar nodig

Vanuit de gemeentelijke organisatie gaf Hester Geven aan dat voor het op poten zetten van het project 'Mi Mekaore' een projectgroep werd opgestart met daarin naast de gemeente Stichting ZIJN, Stichting MEE en het Centrum voor Jeugd en Gezin als partners. De projectgroep heeft zich gebogen over de vraag op welke wijze vanuit een positieve insteek richting gegeven kan worden aan preventie en vroegsignalering op Goeree-Overflakkee. Naar aanleiding van vele vraaggesprekken hierover met zowel professionals als betrokken inwoners is een kopgroep gevormd die geformuleerd heeft waarin het binnen 'Mi Mekaore' concreet om moet gaan. "Kort gezegd komt het erop neer", aldus Hester, "dat we álle inwoners; jong of oud, rijk of arm, gezond of met een beperking, in hun kracht willen zetten en hen een zo aangenaam mogelijk leven willen bieden. Om dit te kunnen bereiken heb je elkaar nodig. En mocht het even minder gaan, dan is het belangrijk dat dit zo snel mogelijk wordt opgemerkt en er iets aan gedaan wordt. We zijn nu in de fase dat we hier met elkaar handen en voeten aan gaan geven in de praktijk."

Verbinding

"Een aanpak waarbij niet vanachter het bureau iets bedacht wordt, maar samen met betrokken organisaties, professionals en inwoners!", zo nam Lia Kleijweg het woord over. "Het is voor iedereen, en zeker ook voor de gemeente, van belang om goed te zorgen voor kwetsbare inwoners en hen daarom snel en goed in beeld te hebben. Alle inwoners kunnen daarin wat betekenen! Het doel van de pilot is dan ook een stevige verbinding tussen de informele en formele zorg te maken en daarmee sneller en beter te signaleren wanneer het met iemand minder goed gaat. Mensen weten het vaak best wel als het met bijvoorbeeld een buurvrouw minder goed gaat, maar ze weten vervolgens niet zo goed wat ze daaraan kunnen doen. Wat kún je zelf doen en hoe regel je professionele hulp wanneer je ziet dat dit nodig is? Belangrijk is daarom dat er een verbinding komt tussen de informele en de formele zorg en dat de samenwerking tussen vrijwilligers en professionals goed geregeld wordt. Inmiddels is bereikt dat actieve vrijwilligers en twee zorgregisseurs samenwerken aan het vergroten van het welzijn van de inwoners van Dirksland. En als het werkt, kan de pilot uitgebreid worden naar de andere kernen op het eiland."

SVIK

Verder hierover doorpratend binnen de kopgroep concludeerden de leden dat naast een signalerend oog, zoals in vroeger tijden de postbode of de melkboer in het dorp hadden, er ook een voorziening moest komen "waar men elkaar kent en waar men mét en vóór elkaar dingen organiseert en in voorkomend geval elkaar uit de shit haalt, want dat kan iedereen overkomen", zo nam Joop van Son de draad over. "We kwamen tot de conclusie dat op een vaste tijd en op een vaste locatie er een ontmoetings- en inloopmogelijkheid gecreëerd moest worden. Hiervoor bleek Stichting Verenigd In Kracht (SVIK) bereid om tijdens de pilot één dag per week de Victoriahal beschikbaar te stellen. In goed overleg werd besloten dat SVIK het project gaat coördineren en dat de gemeente hierbij ondersteunt."
Dat gezegd hebbend kreeg aansluitend namens SVIK Jan de Berg het woord. "Terug naar de buurtvereniging van weleer. Daar hoefden we niet lang over na te denken. De wortels van SVIK liggen immers in een buurtvereniging. Daarnaast staat in onze doelstelling het bevorderen van de leefbaarheid in Dirksland. En heel belangrijk vinden wij het om onze vrijwilligers te stimuleren om activiteiten te ontwikkelen, hen hierbij te ondersteunen en te faciliteren Dus besloten we unaniem om aan dit project medewerking te verlenen.
Om hieraan mee te werken formuleerden wij een definitie: 'Een sterke gemeenschap is een hechte gemeenschap waar mensen elkaar groeten en elkaar niet ongeïnteresseerd voorbijlopen. In een sterke gemeenschap heersen respect en waardigheid en tonen we dit naar elkaar toe in het dagelijks leven, geven we dat mee in de opvoeding van onze kinderen en we houden elkaar in de gaten. En soms, als dat nodig is bemoeien we ons met elkaar. Met elkaar zorgen we ervoor dat Dirksland een fijne plaats is om te wonen.' We informeerden de dorpsraad van Dirksland en stelden daarna een uitvoeringsplan in werking. Het resultaat hiervan maakt u nú mee!"

Samen

Om de aftrap van de pilot tot feit te maken onthulden de twee aangestelde zorgregisseurs binnen het project een fraai logo dat voor 'Mi Mekaore' is ontworpen en werd een toast op het neergezette project uitgebracht.
Vermeldenswaard is trouwens dat in Dirksland naast 'Mi Mekaore', en al twee jaar eerder, een vergelijkbaar initiatief tot stand kwam vanuit de Hervormde gemeente Dirksland (PKN). Dat krijgt z'n beslag in 'De Ouwe Bieb' aan de Kapoenstraat en blijkt zeker in een behoefte te voorzien. Dinsdagavond werd uitdrukkelijk de intentie uitgesproken dat beide initiatieven niet náást maar mét elkaar op zullen gaan trekken en dat naam, geloof of huidskleur geheel ondergeschikt zijn aan waar men zich welkom mag weten. "Centraal blijft het streven een plek te zijn waar iedereen zich welkom voelt, waar je onder de mensen kunt zijn, de isolatie van het alleen zijn kunt doorbreken, waar je met elkaar kunt zijn. Want hoe anders de ander ook mag zijn, we zijn elkaars naaste, laten we daarom naar elkaar omzien!"
Binnenkort wordt in Dirksland huis-aan-huis een folder verspreid over 'Mi Mekaore', met daarin de exacte tijden en een hartelijk welkom aan iedereen die daar behoefte aan heeft.

Afbeelding