Afbeelding
Foto:

Farah krijgt een toekomst

Elke dag werken in een steenfabriek, terwijl je nog maar 9 jaar bent. Kun jij het je voorstellen? Voor Farah uit Pakistan is dit het leven van elke dag. Samen met haar vader en moeder, haar jongere zusje Sajida en kleine broertje Shabaz, is ze elke dag (behalve zondag) te vinden in de steenfabriek. Elke dag moeten haar vader en moeder samen 1000 stenen maken. Farah helpt hen daarbij, maar zij zorgt intussen ook voor haar kleine broertje. Farah en haar ouders zijn christen en het is voor hen hard werken in steenfabriek. De baas van de steenfabriek behandelt hen ook nog oneerlijk.
Farah's moeder is erg ziek. Medicijnen kosten veel geld en dat hebben ze niet. Er zijn daarbij nog andere dingen die het moeilijker maken. Bijvoorbeeld die ochtend dat het ineens regent:

'Het is nog lang geen regenseizoen', zegt vader en zijn stem klinkt heel bezorgd.
'Ons werk van dágen.' Moeders stem klinkt alsof ze ieder moment weer kan gaan huilen.
Farah weet dat dit een ramp is voor haar familie en ook voor de andere families die in de steenfabrieken werken. Alle stenen die in de zon moeten drogen en nog niet gebakken zijn, gaan nu kapot. Dan krijgen ze geen geld. In het regenseizoen is dat ook altijd zo en dan moet bijna iedereen geld lenen van de baas. De baas vindt dat prima. Hij schrijft een hoger bedrag op dan de mensen lenen en laat hen ook nog hoge rente betalen. Farah zucht. Het is zó gemeen.

Farah en haar ouders kunnen niet lezen of schrijven, dus ze weten niet wat de baas allemaal opschrijft aan schulden. Zou hun leven er nooit anders uit gaan zien? Farah vraagt zich af of ook zij altijd stenen zal moeten maken.
Intussen gaat het met haar moeder steeds minder goed.. Ze wordt zwakker en kan niet veel meer werken.
Maar dan spreekt vader een vriend, die vertelt dat er een andere steenfabriek in de buurt is waar geen kinderen werken. Ze mógen er zelfs niet werken. Zij mogen naar school om daar te leren lezen en schrijven. Ze krijgen daar christelijk onderwijs. Bij de school moeten de kinderen ook wonen. Wat een blijdschap als ook de familie van Farah daar naar toe kan. Nu lijkt alles beter te worden. Behalve moeder, die wordt steeds zieker…
Er gaat een nieuwe wereld voor Farah open. Slapen op een echt bed, eten dat ze niet zelf hoeven klaarmaken en elke dag vertelt de evangelist een verhaal uit de Bijbel. Op zondag zien de kinderen hun ouders weer. Zij komen dan naar de kerkdienst.
Maar ondanks het verdriet over haar moeder, lijkt Farah een andere toekomst voor zich te hebben dan ze gedacht had. Ze kan naar school en hoopt daar zoveel te leren, dat ze later ook juf kan worden om andere kinderen te leren lezen en uit de Bijbel te vertellen.

Een mooi en indrukwekkend verhaal over het leven van christelijke kinderen in Pakistan. Zij hebben het erg moeilijk. Ali Buijert heeft ervaring met het zendingswerk en beschrijft de situatie in Pakistan heel helder en begrijpelijk voor kinderen.

Dit boek is uitgegeven in samenwerking met de Jeugdbond van de Gereformeerde Gemeente en wordt verkocht voor de actie Geloofwaardig (t.b.v. Bijbels onderwijs in landen waar dit niet vanzelfsprekend is).

Prijs: € 9.95
Leeftijd: vanaf 9 jaar
Pagina's: 119
Uitgeverij: Den Hertog
ISBN:        9789033128776