Afbeelding
Foto:

Uit de tijd zonder social media
Gemeenteraadsverkiezingen in het verleden

Volgende week woensdag 21 maart zijn de gemeenteraadsverkiezingen. Er kan dan een stem worden uitgebracht op de partij en de persoon naar keuze. Een democratisch recht waarvan gebruikt gemaakt kan worden. Op deze pagina's nemen we een kijkje in het verleden.

De redactie van deze krant had aanvankelijk de bedoeling om een stevig verhaal neer te zetten over de veranderingen in het kiesgedrag van de kiezers in de tijd van na de Tweede Wereldoorlog. Maar dat bleek niet zo eenvoudig te zijn. Bladerend in de oude jaargangen van Eilanden-Nieuws kwamen we uitslagen tegen van gemeenten die al lang niet meer bestaan, bestuurd door partijen waarvan de namen grotendeels ook niet meer bekend zijn.

Tot 1966 waren er op Goeree-Overflakkee dertien gemeenten en na de samenvoeging bleven er vier over. Dit duurde tot 2013 toen er als gevolg van weer een gemeentelijke samenvoeging één gemeente Goeree-Overflakkee ontstond. Daarom is een vergelijking met 'vroeger' niet zo gemakkelijk.

Ook op het Streekarchief waren niet zoveel gegevens bekend, of we zouden de gemeentelijke processen-verbaal van al die jaren door moeten worstelen. Wel had streekarchivaris Jan Both het idee om wat karakteristieke verkiezingspamfletten, stemoproepen en aankondigingen uit het verleden op te zoeken en ze in de krant te plaatsen. Dit idee is uitgevoerd, samen met wat krantenknipsels uit de edities van Eilanden-Nieuws van na de oorlog geven wij hier dit overzicht van een in onze ogen, soms ernstig of anders weer ludiek aandoende verkiezingscampagnes uit een tijd dat er nog geen social media of groots opgezette verkiezingsdebatten waren.

Misschien is er nog herkenning op deze pagina's?

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding