Afbeelding
Foto:

Waar komen wij vandaan?

Deze week staat in het teken van de Schepping. Het leek ons goed om dit boekje juist nu te bespreken. Allerlei vragen m.b.t. schepping en evolutie komen aan bod. 'Waar komen wij vandaan? Stammen wij van de apen af of is de mens afzonderlijk geschapen door God?' In de discussie over schepping en evolutie staat de vraag naar onze oorsprong centraal. Dit boek is een hulpmiddel bij het nadenken over deze belangrijke vraag. De schrijver laat duidelijk zien dat de manier waarop je deze vraag beantwoordt, afhangt van de wijze waarop je de Bijbel uitlegt. Hoe onze opvatting over schepping en evolutie is, brengt allerlei consequenties met zich mee. Bijvoorbeeld onze visie op de oudheid van de aarde en ook onze visie op het kwaad en het lijden in deze wereld. Hoe we denken over de oorsprong van ons bestaan, bepaalt ook ons zicht op verlossing en onze toekomstverwachting.

Eerder schreef de auteur een zeer uitgebreide studie over dit onderwerp, deze materie onder de titel 'Oorspronkelijk', overwegingen bij schepping en evolutie (525 pagina's!).
Het is een goede gedachte om in een eenvoudiger uitgave een en ander toegankelijk te maken voor een groter lezerspubliek en in het bijzonder voor onze jongeren in de bovenbouw van het voortgezet onderwijs. De kern van 'Oorspronkelijk' is hier terug te vinden. Het is wellicht een idee om dit boekje op de boekenlijst te zetten voor onze Reformatorische scholen. Het kan dan tegelijk gebruikt worden bij verschillende vakken: Godsdienst, Aardrijkskunde en Biologie. Dr. Paul reikt op een Bijbels gefundeerde wijze antwoorden aan op vragen met betrekking tot deze materie.
In de inleiding gaat de schrijver in op de uiteenlopende standpunten. Hoofdstuk 2 geeft een exegetisch exposé over de schepping in Genesis 1-3. Vervolgens de schepping in het geheel van het Oude Testament. Hoofdstuk 4 laat zien hoe over schepping gesproken wordt in het Nieuwe Testament. Uit de geschiedenis komen Copernicus en Galilei aan bod. Daarna de evolutietheorieën tot de tijd van Darwin. Hoofdstuk 7 heeft als titel: 'Charles Darwin: ontstaan en uitwerking van zijn evolutietheorie'. In het achtste hoofdstuk wordt uitleg gegeven aan het combineren van schepping en evolutie bij John Walton, Denis Alexander en Gijsbert van den Brink. In hoofdstuk 9 komen de recente wetenschappelijke bezwaren tegen de evolutietheorie naar voren. Het tiende hoofdstuk draagt als titel: 'Theïstisch evolutionisme', met een onderverdeling als: drie aspecten van de evolutietheorie, de metafoor van de twee boeken – 67 Bijbelboeken? Algemene knelpunten in relatie tot het geloof, theologische knelpunten, een hermeneutisch model, de duidelijkheid van de Schrift, vormen van accommodatie en… ten slotte.
Dan volgt Besluit, Nederlandstalig literatuur, Video's, Christelijke organisaties, bronvermelding illustraties en beknopt register van onderwerpen. Dit boek bevat 184 pagina's. Wie dit boek gelezen heeft en meer wil weten, kan altijd terecht bij de uitvoerige uitgave van dr. Paul, 'Oorspronkelijk'. Maar dit is een interessante en waardevolle uitgave om op een goede manier kennis te maken met de materie: schepping en evolutie.
Een citaat uit het laatste hoofdstuk 'Besluit':
'Ik hoop dat de kerken en het christelijk onderwijs de nadruk leggen op de grootheid van de Schepper en Onderhouder van deze wereld, en op de betekenis daarvan voor ons leven. Die toerusting is van belang in de maatschappij, die alles als 'toeval' beschouwt. Hoe groter de aanslag van de seculiere wetenschap en praktijk op ons geloof is, des te meer is het nodig om 'de vreze de HEEREN' en de persoonlijke omgang met God te beoefenen (pagina 177).
… Mijn hoop is dat je er al lezend vooral van onder de indruk bent geraakt hoe God vanaf het allereerste begin tot nu toe betrokken is bij de schepping. Hij draagt en onderhoudt die tot op de dag van vandaag. Vanwege die betrokkenheid blijft deze wereld in stand en zijn wij in staat te leven en onderzoek te doen. Voor dat besef zijn de hoofdstukken over de Bijbel van groot belang.
Na deze bespreking is mijns inziens een aanbeveling niet meer nodig: Neem en Lees!

'Waar komen wij vandaan?' Op zoek naar antwoorden in het evolutiedebat, door dr. M.J. (Mart Jan) Paul. Een uitgave van De Banier onder ISBN nr. 9.789.402.906.325 Prijs € 13,95.