Met raad en daad

Boter op 't hoofd

Een handelaar beweert dat zijn boter duurder is, omdat er minder aan toegevoegd is. Kan dat dan? Volgens mij is elke toevoeging verboden en wordt de kwaliteit van de roomboter nauwgezet gecontroleerd.

In ons land zijn twee kwaliteiten roomboter te koop: standaard en extra. Het verschil tussen deze klassen is een kwestie van smaak en geur. De extra roomboter is de duurste van de twee, maar dan moet die aanduiding wel op de wikkel vermeld staan. Eventuele toevoegingen dienen op elk pakje vermeld te worden en verder moet er het rijkskeurmerk op staan. Gesterkt met deze informatie kunt u nooit meer met een kluitje (boter) in het riet gestuurd worden door handelaren met boter op hun hoofd.

Wol wassen

Hoe moet je geschoten schapenwol wassen, die je wilt gebruiken om een tapijt te knopen? En welke zeep kun je daarvoor nemen?

Het maakt voor de wol weinig verschil of u haar wast voor of na het knopen, maar wij raden u aan het te doen alvorens aan het werk te gaan. Ruwe wol is gemakkelijker te hanteren dan een tapijt en schapenwol kan een erg onaangename lucht bij zich hebben, die op den duur irriteert. De temperatuur van het water mag niet te hoog zijn. Goede resultaten worden verkregen met een lauw sopje van een afwasmiddel, zoals u bijvoorbeeld bij de vaat gebruikt, want elk draadje is omgeven met een beetje talg of vet, dat de draagster is van de geur. Als u daarna uw handwerk telkens met schone handen opneemt en op een brandschone tafel werkt, zult u het tapijt niet behoeven te wassen als u daarmee klaar bent.

Moeders & zonen

In Huize Bronbeek zag ik twee monumenten, één voor de vrouwen en een ander voor jongenskampen op Java. Waarom juist hier?

Het zal u bekend zijn, dat de Nederlanders in het voormalige Ned.-Indië gedurende de Tweede Wereldoorlog verschrikkelijk hebben geleden onder de Japanse bezetting. Details besparen wij u. Te Apeldoorn was een monument opgericht ter nagedachtenis aan de vele vrouwenkampen, maar dat werd vaak besmeurd en vernield. Daarom is het overgeplaatst naar Bronbeek te Arnhem, alwaar de daar verpleegde oud-militairen er nu over waken. Op tien meter afstand van de 'moeders' staat sinds 1988 een kopie van het gedenkteken dat te Bangkong Gedungjati (bij Semarang) werd onthuld ter herinnering aan een groot aantal jongenskampen, waarin duizenden van hun Nederlandse moeders weggerukte zonen van 12 tot 16 jaar door de vijand werden afgebeuld. De wrede scheiding van de gezinnen komt door de onderlinge afstand bij deze 'hereniging' wel schrijnend tot uiting.

Grauw is mijn kunstgebit

Hoe krijg ik mijn kunstgebit weer wit? Als ik het gewoon met tandpasta poets, wordt het op den duur toch grauw!

Voor dgl. protheses zijn bij de drogist speciale reinigingsmiddeltjes verkrijgbaar. Er hecht zich namelijk ook tandsteen aan zo'n kunstgebit en met een zachte tandenborstel kunt u dat niet voldoende weghalen. Daar zijn hardere borstels of (nog) sterkere middelen voor nodig.