Wijziging bestemmingsplan perceel Oostdijkseweg 26

GOEREE-OVERFLAKKEE - Opnieuw stond het onderwerp, nu in gewijzigde vorm, bestemmingsplan Oostdijkseweg 26 te Goedereede, op de raadsagenda. In januari 2017 werd het plan dat voorziet in het bouwen van een woning op genoemd perceel door de raad vastgesteld. Tegen het bestemmingsplan was verzet van bewoners Oostdijkseweg en Nieuwendijk en van enkele maatschappelijke organisaties. Dit in de vorm van inspraakreacties op het voorontwerpbestemmingsplan, zienswijzen op het ontwerpbestemmingsplan en door inspreken in de raadsvergadering.

Door Jaap Ruizeveld

Vervolgens werd tegen het raadsbesluit beroep ingesteld bij de Afdeling Bestuursrechtspraak van de Raad van State. Dit namens de Vereniging Oostdijk en Nieuwendijk, vereniging Natuur en Landschap Goeree-Overflakkee, de vereniging Natuurmonumenten en twee omwonenden. Inmiddels was van de initiatiefnemer een verzoek ontvangen om het bestemmingsplan te wijzigen. Met als doelstelling te komen tot een realiseerbare woonbestemming.

Stikstofprobleem

In het beroepschrift is ingegaan op de stikstofproblematiek. In het door de raad vastgestelde plan kan niet worden uitgesloten dat dit mogelijk gevolgen kan hebben voor het nabij gelegen duin- en natuurgebied. Indiener van het beroepschrift vindt dat er een passende beoordeling gemaakt had moeten worden. Nu dat niet is gebeurd had de raad - zo wordt gesteld - het bestemmingsplan (nog) niet zo vast mogen stellen. Initiatiefnemer heeft nader onderzoek naar de stikstofdepositie laten uitvoeren. Uit dit onderzoek blijkt dat de potentiƫle toename van stikstof zodanig is dat significante gevolgen inderdaad niet kunnen worden uitgesloten. Dit zou kunnen door hetgeen het bestemmingsplan aan nevenactiviteiten (bedrijvigheid aan huis, bed en breakfast, hobbymatig vee houden) mogelijk maakt. De initiatiefnemer heeft de toegestane nevenactiviteit echter niet aangevraagd. Zijn advocaat lichtte dit toe tijdens de inspraaktijd in de gemeenteraad en vroeg om het gewijzigde bestemmingsplan nu vast te stellen. Dat gebeurde ook met de stemmen van VKGO, Maliepaard en een deel van de CDA-fractie tegen.

Never ending story

Deze zaak loopt al zo lang en moet worden afgerond. Het is anders een never ending story zei Osinga (VVD). Van der Meer betreurde het dat opposanten inzet op persoonlijk vlak richten. Er was door twee bewoners van de Oostdijk op het laatste moment nog een schriftelijke inspraakreactie ingezonden maar die werd niet bij de bespreking en in de besluitvorming betrokken. In die reactie werd o.a. gesteld dat het bestemmingsplan in strijd blijft met het soortenbeschermingsrecht. Recent veldonderzoek (Arcadis) zou de aanwezigheid hebben aangetoond van de beschermde Noordse woelmuis. Vanuit de PvdA-fractie werd overigens dit detail genoemd. Laat de Raad van State maar beslissen, zei Eijkenduijn.