Het Kaapschip ligt nu nog op Katendrecht.
Het Kaapschip ligt nu nog op Katendrecht. Foto:

Unieke kans om speelschip naar Buutenplaets te transporteren

GOEREE-OVERFLAKKEE - Het versterken en verbeteren van toeristisch en recreatief aanbod op het eiland stond met stip op de raadsagenda. Het kost wat, maar dan krijg je ook iets. Zeker als het dit keer eiland breed in de schijnwerper staat. Van Ooltgensplaat tot de Brouwersdam in Ouddorp. Dat alles passend in de Toeristisch-recreatieve visie Goeree-Overflakkee 2025 waarin gepleit wordt voor versterking van de bestaande voorzieningen en ontwikkeling van nieuwe mogelijkheden. Met de insteek dat sterke dagvoorzieningen van groot belang. Er kunnen via - tijdspaden - meerdere concrete recreatieve initiatieven uitgevoerd worden. Overigens niet zonder (voor) investering van de gemeente. De fracties gingen na korte debatten akkoord met het totale voorstel.

Door Jaap Ruizeveld

De raad boog zich over de projecten Strandje aan Grevelingen bij Twins in Ouddorp Uitgebreid in onze krant besproken in de Dorpsraadvergadering. Een projectbudget van € 348.546,- om realisering voor de zomervakantie mogelijk te maken. (uit Grevelingenfonds komen hier gelden vrij). Fracties vroegen rekening te houden met een verhoging van het zandstrandje als het getijde in 2024 terugkeert met minimaal 30 cm waterhoogteverschil bij vloed. Ook werd aandacht gevraagd voor de strekdammen en de verkeersafwikkeling.

Aseal

Dan de uitbreiding van Aseal Stellendam. Een impuls voor het gehele havengebied. Vergroting van deze trekpleister aan het Haringvliet (Poort van de Delta met o.a. een ecologisch centrum) en uitgroeiend naar 100.000 bezoekers per jaar. Ondernemers zijn bereid om voor deze doorontwikkeling een bedrag van 1,35 miljoen te investeren en vragen voor een deel, €450.000,- cofinanciering aan. Een amendement van VKGO (Heintjes) om de onderwerpen te splitsen en voor uitbreiding Aseal, bij het ontbreken van een goede onderbouwing van het project, vooralsnog 200.000 euro te voteren, kreeg onvoldoende support. De bouw van een uitkijktoren in Oude-Tonge en de aanpak van het strandje werd gehonoreerd. Aandacht werd gevraagd voor de smerige omgeving.

Ooltgensplaat

De meest spectaculaire mogelijkheid kan zich voor doen in Ooltgensplaat. Enerzijds met het opknappen van het weeghuisje Sluishaven maar anderzijds als daar in de natuurspeelplaats Galathesehaven (Buutenplaets) een speelschip kan worden neergezet. Het gaat dan om het zogenaamde Kaapschip dat thans op de kade van Katendrecht in Rotterdam staat. Dichtbij de ligplaats van de ss. Rotterdam. In het najaar moet het speelschip (Kaapschip) er verdwijnen door aangekondigde woningbouw. Schoolkinderen uit de Rotterdamse wijk hebben er enkele jaren kunnen genieten van een avontuurlijke speelplaats. De stichting hoopt op behoud van het aangepaste schip. Sloop is niet acceptabel zegt men.

Verplaatsen

En er zijn nu mogelijkheden om het schip op een ponton te takelen en vervolgens over het water te vervoeren naar een nieuwe speellocatie. En laat dat nu een kans zijn voor Ooltgensplaat. In de natuurspeelplaats Buutenplaats. Haalbaar?. Ja zegt de actieve groep vrijwilligers van de ze natuurspeelplaats. Een unieke recreatieve trekpleister van hoge kwaliteit, waarin en waarop talrijke activiteiten kunnen worden gehouden. Een volwaardige dag-bestemming, wat wil je nog meer. Er zijn al voorbereidende gesprekken gevoerd o.a. met het Waterschap Hollandse Delta. Dan is er ook nog een noodzakelijk vergunningenproces dat rond twee maanden vergt. En dan de financiën. Een gemeentelijke subsidie, werven van donateurs, partners (bedrijven) die willen investeren. Crowdfunding. Vanuit de reserve Toeristenbelasting wil de raad voor genoemde projecten in ieder geval 220.000 euro beschikbaar stellen.

Eeuw oud

Het Kaapschip is meer dan 100 jaar oud. Was vroeger een binnenschip. Is 40 meter lang en is een aantal jaren geleden vanaf een scheepswerf in Friesland naar het Rotterdamse Katendrecht gesleept. Daar heeft het, na een opknapbeurt, op de kade als speelparadijs voor kinderen gestaan.