Beleid op Erfgoedlijn wordt geactualiseerd en verbeterd

GOEREE-OVERFLAKKEE – Het was in feite de laatste raadsvergadering in de huidige setting, hoewel de politici 28 maart nog voor een afscheidsbijeenkomst samenkomen. Met de verkiezingen op 21 maart in het vizier bogen de fracties zich donderdagavond over een toch vrij uitgebreid aantal agendapunten waarmee flinke geldbedragen zijn gemoeid. Zoals de Beleidsnotitie Ontwikkeling Erfgoedlijn 2018-2020 en invullingen voor verbetering van het toeristisch recreatief aanbod op het eiland. Daarnaast het slepende dossier Oostdijkseweg 26 Goedereede, de vervolgstappen in de evaluatie Sociaal Domein en de wijzigingen hulp bij het huishouden en de huishoudelijke hulp toelage.

Door Jaap Ruizeveld

Alle onderwerpen haalden besluitvormend de eindstreep. Al was er bij het begin van de vergadering wel enige tumult na een door VKGO aangevraagde schorsing waarbij alle oppositiepartijen korte tijd de zaal verlieten. Een signaal richting de coalitie aan het eind van vijf jaar politiek bedrijven. Bij de Erfgoedlijn gaat het om een actualisering en versterking van het bestaande beleid en het ontwikkelen van nieuwe plannen voor bescherming en beheer van (on) roerend cultureel erfgoed. Daarbij hanterend een raadsmotie van juni 2017 waarvoor 68.500 euro voor voorbereidende uitvoering wordt ingezet. In de kadernota 2019 wordt een bedrag van 243.500 euro opgenomen, waarvan 68.500 euro structureel en dit bedrag vanaf 2020 te verhogen tot 78.500 euro. Actualisering en verbetering van het beleid wordt noodzakelijk geacht omdat het monumentenbeleid verouderd is en niet kostendekkend en omdat het beleid niet voldoet aan de wettelijke eisen, zoals het archeologiebeleid en de werking van de monumentencommissie. Vanuit de PvdA werd gevraagd of verenigingen zoals De Motte of bijvoorbeeld het Streekarchief goed bij de onderwerpen worden betrokken en wellicht konden helpen bij de actualisering en het ontwikkelen van nieuwe plannen. Wethouder De Jong bevestigde de eerste vraag maar ging niet mee met de tweede suggestie.

Voorkeursrecht

De raad werd vervolgens voorgesteld om gronden aan te wijzen waarop het voorkeursrecht gemeenten geldt (Wvg). Uitgangspunt is dat de vervreemder eerst tot vervreemding kan overgaan, nadat de gemeente in de gelegenheid is gesteld de betreffende zaak te verkrijgen.
In het voorstel concreet gericht op projectplan Fort Prins Frederik Ooltgensplaat. Met het aanwijzen van gronden op grond van artikel 2 Wet voorkeursrecht gemeenten (Wvg) krijgt de gemeente de regie als het gaat om grondtransacties op het Fort. Men krijgt hierdoor het eerste recht van koop, waardoor de mogelijkheid ontstaat om zowel op de vestingwal als op de vestingvoet en in de punt ongewenste (financiële) effecten te kunnen beheersen. Dit kan bijdragen aan het versterken van de monumentale, culturele en recreatieve waarden van het oorspronkelijke fort en maakt de positie van de gemeente sterker op het moment dat de exploitatie van het Fort weer in de markt wordt gezet.

Ontevreden

Maliepaard (fractie Maliepaard) had aanvankelijk totaal geen fiductie in de gemeentelijke aanpak. Hier is niet met ons samengewerkt. Wat zijn de rechten van de bewoners en wat te doen als er geen overeenstemming komt? Van Alphen (EVV) onderschreef de woorden. Herweijer (SGP) en Van Papeveld (CDA) spraken van een logische stap om het Fort mooi te maken. Wethouder Markwat gaf een toelichting. Op de uitvoering van de regierol en over de onafhankelijke taxatie(waarde) en over een blijvend zorgvuldig overleg. Dat stemde Maliepaard uiteindelijk milder. Hopelijk komt er nu een eind aan deze slepende affaire verzuchtte Osinga (VVD).