Afbeelding
Foto:

Met half jaar vertraging komt er nu Vitaliteitsscan voetbalsport

GOEREE-OVERFLAKKEE – Burgemeester en wethouders hebben besloten een bedrag van 35.000 euro beschikbaar te stellen voor het uitvoeren van een Vitaliteitsscan door het Mulier- instituut als (hernieuwde eerste stap) om te komen tot een totaal harmonisatie- en ondersteuningstraject van de voetbalsport op het eiland. Een hernieuwde inzet omdat eerder in de zomert van 2017 het niet lukte om bij de voetbalverenigingen voldoende draagvlak te verkrijgen voor het gemeentelijk Projectplan voor een Vitale Voetbalsport Goeree-Overflakkee 2030. De raad was blij met deze uitwerking. Gevraagd werd om de twee nog niet deelnemende clubs te motiveren ook mee te doen.

Door Jaap Ruizeveld

Er moest een pas op de plaats worden gemaakt en er werden nieuwe gesprekken gevoerd. Het traject dat oorspronkelijk in het projectplan was ingepland heeft inmiddels een half jaar vertraging opgelopen. Er is nu een geactualiseerde versie gemaakt en daarop is het tijdspad van realisering aangepast. Tussen oktober 2017 en januari van dit jaar zijn alle voetbalverenigingen individueel bezocht en zijn er gesprekken met bestuurders gehouden. Na afronding van dit traject stelt het college dat kan worden geconcludeerd dat het een terechte keuze is geweest om in de zomer van 2017 pas op de plaats te maken en tijd vrij te maken voor individuele benadering. Clubbestuurders gaven aan dat de insteek en inhoud van de gesprekken aanleiding gaf tot een voorzichtig herstel van het vertrouwen in de gemeente.

Projectaanpak

In de overlegronden zijn veel onderwerpen aan de orde gesteld. Zoals ontwikkeling van het ledenaantal, de financiële situatie, de sportieve prestaties, de beschikbaarheid van vrijwilligers en de kwaliteit van de accommodatie. Ook is gesproken over de Vitaliteitsscan en de bedoelingen van de gemeente met dit instrument. Tenslotte was er een eerste voorzichtige inkijk in de wijze waarop de gemeente in de toekomst graag het onderhoud van de voetbalaccommodaties geregeld zou willen zien. Namelijk conform het privatiseringsmodel, zoals dat inmiddels ruim vijftien jaar naar tevredenheid wordt toegepast bij de voetbalverenigingen in de voormalige gemeente Dirksland. Met uitzondering van een tweetal verenigingen bleek er nu draagvlak voor de door de gemeente gewenste projectaanpak en de inzet van de Vitaliteitsscan, meldt de raadsbrief.

Omissies

Het college besloot op basis van deze nieuwe situatie de genoemde € 35.000,-- beschikbaar te stellen voor de uitvoering van de Vitaliteitsscan door het Mulierinstituut. Het beschikbaar gestelde bedrag zal ook worden gebruikt om bij een aantal verenigingen omissies in de eigendomssituatie van opstallen rond kleedkamers en of tribune goed te regelen.