Er komen betere aanrijtijden voor de ambulance. Foto Jaap Peeman
Er komen betere aanrijtijden voor de ambulance. Foto Jaap Peeman Foto:

Verplaatsing ambulancepost leidt tot betere aanrijtijden

GOEREE-OVERFLAKKEE – De Ambulance Zorg Rotterdam-Rijnmond (AZRR) heeft op vragen van het gemeentebestuur Goeree-Overflakkee, naar aanleiding van raadsvragen in de vergadering van 14 december vorig jaar, meegedeeld dat de verplaatsing van de ambulancepost van Oude-Tonge naar Nieuwe-Tonge tot positieve resultaten leidt wat betreft aanrijtijden naar Ooltgensplaat.

Door Jaap Ruizeveld

Bovendien wordt aangegeven dat er specifiek voor het eiland een pilot met 24-uursdiensten van start gaat vanaf de locatie Goedereede. Om dit te kunnen uitvoeren was een akkoord nodig van de ondernemingsraad. Ook zal de Rapid Responder regelmatig ingezet blijven. Daarnaast is in situaties dat elke seconde telt (reanimaties) de AED-inzet van politie, brandweer en burgerhulpverlening belang te noemen, geeft de AZRR aan.

Effect-simulaties

De nieuw beoogde locatie in Nieuwe-Tonge, wordt naar verwachting in het tweede kwartaal 2018 in gebruik genomen wordt. Zij is gebaseerd op simulaties in een softwareprogramma dat daar specifiek voor ontwikkeld is. Hierin is gekeken naar de effecten op de aanrijdtijden. Door de locatie iets in westelijke richting te verschuiven, kan de ambulance ook een gedeelte van Middelharnis bedienen. In dit traject worden relatief veel ritten uitgevoerd. Met deze postverschuiving wordt de dekkingsgraad verhoogd en kunnen nog meer inwoners van Goeree-Overflakkee binnen de responstijd van 15 minuten bereikt worden.

Normtijd

Vanaf de nieuwe locatie (langs de N215, Langeweg) kan echter nog steeds het meest oostelijke gedeelte (Ooltgensplaat) binnen de normtijd van 15 minuten bereikt worden. Hier is juist heel specifiek naar gekeken. Vanwege de stijgende zorgvraag en krapte aan verpleegkundig personeel is de grootste opgave voor AZRR om voldoende ambulances in te kunnen zetten en de betreffende postlocaties daadwerkelijk te kunnen bezetten.