Beide ministers met gedeputeerden en wethouders Schouwen-Duiveland en Goeree-Overflakkee.
Beide ministers met gedeputeerden en wethouders Schouwen-Duiveland en Goeree-Overflakkee. Foto:

Feest op Brouwersdam over Kabinetsbesluit

75 miljoen voor doorlaatproject

BROUWERSDAM – In het Informatiecentrum Grevelingen was het donderdagmorgen een drukte van belang. Niet verwonderlijk want allen waren gekomen voor een feestelijk moment waarnaar ruim tien jaar was uitgezien. Een goed nieuws boodschap, toegelicht door twee ministers, Van Nieuwenhuizen (infrastructuur en waterstaat) en Schouten (landbouw, natuur en voedselkwaliteit): Het Rijk heeft 75 miljoen euro vrijgemaakt om een doorlaat te maken in de Brouwersdam zodat het water in het Grevelingenmeer waar het natuurlijke ecosysteem zeer ernstig is aangetast doorlopend ververst en hersteld kan worden met Noordzeewater.

Door Jaap Ruizeveld

Het Kabinet wil 275 miljoen euro besteden aan diverse projecten in het land (o.a. kwelderproject Eems-Dollard en extra inzet bij rioolzuiveringsinstallaties) om gezonde natuur en water te verkrijgen. Het Grevelingenbudget is in dit geheel de grootste post. In de bijeenkomst op de Brouwersdam alleen maar blijde gezichten. Spontane positieve reacties (" We sprongen een gat in de lucht") op de gezamenlijke aanpak van beide bewindslieden. Met het terugbrengen van het getij (tussen 30 en 50 cm) wordt op een verantwoorde wijze het leefmilieu verbeterd en kunnen ecologie en economie voor een sterke impuls zorgen.

Project van jaren

Toegegeven: het gaat hier om een groot project dat niet in korte tijd kan worden uitgevoerd. Uitgegaan wordt dat het, rekening houdend met voorbereidende activiteiten en vergunningen en overlegronden met betrokken instanties en jachthavens, mogelijk is dat in 2020 de eerste "schop" de grond in kan en dat in 2024 dan de oplevering plaatsvindt. In genoemde tijdsfase wordt zorgvuldig aandacht besteed aan de waterkerende functie van de dam, de veiligheid voor de bewoners in het gebied en op de bereikbaarheid van Zeeland.

Weer genoeg zuurstof

Beide ministers bleken, toen nog in de formatiefase van het Kabinet, elkaar al snel gevonden te hebben in opvattingen over de noodzakelijke aanpak van diverse projecten. Van Nieuwenhuizen stelde dat Nederland in de loop der jaren veiliger is gemaakt tegen de gevaren van hoog water. De komende tijd wordt nu geïnvesteerd om ook de waterkwaliteit en de natuur in de grote wateren op peil te brengen. Met maatregelen die getij (eb en vloed) mogelijk maken komt er voor wat de Grevelingen betreft, het grootste zoutwatermeer van Europa, dan weer genoeg zuurstof binnen en wordt de biodiversiteit naar een hoog peil gebracht. Hernieuwd leven voor vissen, planten en ander onderwaterleven,

Getijdecentrale

In een art-impressie werd getoond dat de doorlaat in de Brouwersdam zich over een gebiedsgrootte van 140 bij 34 meter uitstrekt. Het ziet er robuust uit. Vijftien kokers zorgen voor het watertransport. De komende tijd wordt het onderzoek voortgezet om gelijktijdig met genoemd werk ook de haalbaarheid van het plaatsen van een getijdecentrale mee te nemen. Met dit innovatieve werk zou Nederland zich met deze energie-expertise op de wereldmarkt kunnen plaatsen. Gedeputeerden van de provincies Zeeland en Zuid-Holland, Rijkswaterstaat, betrokken gemeenten Goeree-Overflakkee en Schouwen-Duiveland, ondernemers / bedrijven, toeristische-recratieve instellingen, sport (duik)-verenigingen allen toonden hun waardering voor de aan te brengen doorlaat in de Brouwersdam. Provincies en genoemde gemeenten hebben al eerder hun bereidheid uitgesproken om ook gelden bij te dragen.

"Hier moet je zijn"

De Brouwersdam heeft voor toeristen en recreanten en voor de eigen bevolking al een grote aantrekkingskracht. Maar de internationale betekenis wordt ook steeds groter. Wethouder Bos van Schouwen suggereerde een gezamenlijke marketingaanpak te kiezen. Een campagne met als thema "Hier moet je zijn". Wethouder Van der Vlugt van Goeree-Overflakkee haakte daar graag op in door op te merken dat beide gemeenten juist deze week in Berlijn de QualityCoastprijs voor beste duurzame kustbestemming wereldwijd wonnen (samen met Veere en Westvoorne). Tenslotte werd nog de ontwikkeling van Brouwerseiland aangestipt. Schouwen-Duieland heeft hiertoe besloten en het is mogelijk om tot uitvoering te komen. Met een eigen dynamiek. Met villa's en eilanden.

Ministers Van Nieuwenhuizen en Schouten op de uitkijktoren 
van Informatiecentrum Grevelingen. Foto: Adri van der Laan