Afbeelding
Foto:

Twee boeken over de profeten

Amos

In de serie 'Kleine profeten' verscheen bij uitgeverij Den Hertog, in samenwerking met de Jeugdbond van de Gereformeerde Gemeente, een boekje over de profeet Amos, geschreven door ds. D. de Wit. ISBN nr. 9. 789. 033.127.298; Prijs € 8,90.

Dit is het derde deel in de serie 'Kleine Profeten', Bijbelstudies voor persoonlijk gebruik en te gebruiken in verenigingsverband. De opzet van deze serie is volgens een vast stramien.

Eerst een algemene inleiding over het Bijbelboek (datering, historische context, auteur, enz.), daarna enkele hoofdstukken, waarin steeds een perikoop, of een thematische eenheid volgt. Wat staat er precies en in welke context? (Aangegeven door de letters Alpha en Omega). Wat zijn de lijnen naar andere delen van de Schrift? Een icoon met een opengeslagen Bijbel. Wat heeft dit ons vandaag te zeggen? Een brug naar vandaag.

Ieder hoofdstuk wordt afgesloten met gespreksvragen (een loep met een vraagteken).

Na een Woord vooraf en een algemene inleiding, volgen 10 hoofdstukken met de volgende titels: Gods oordeel over de vijanden, Gods oordeel over Juda en Israël, De zekerheid van het oordeel over Israël, Niet bekeerd, Zoekt Mij en leeft, De dag des HEEREN, Dodelijk gerust ten oordeel, Vier gezichten, Vertrek! En toch een belofte van herstel.

Ds. de Wit eindigt zijn bespreking met de volgende woorden:

'In Christus gaat de HEERE de Kerk weer oprichten. Ze wordt hersteld naar Gods beeld. En het druipt er van zegen. Dat betekent allereerst dat het oordeel en de verdoemenis zijn weggenomen als Christus in jouw plaats in het gericht Gods is geweest. Het betekent ook dat er een overblijfsel wordt teruggebracht om weer bij God te wonen. En daar is zoveel zegen dat alles er van druipt, zo overvloedig. Jonge mensen, als je iets van Gods gunst om Christus' wil mag bevinden, ga je dit beeld in je ziel verstaan. Hoe zal het dan niet zijn als de HEERE daar, in dat land brengt, dat Christus verworven en toegepast heeft. Het is de plaats waar alles door de vrede bloeit, waar geen zonde en ongerechtigheid meer is en God alles en in allen. Daar zullen ze nooit meer worden weggerukt. Ze hoeven er nooit meer vandaan en de duivel en het boze hart zal ze niet weg kunnen rukken. Daar mogen ze altijd bij de HEERE zijn en dat is hun zaligheid. We sluiten af met Psalm 69: 36 en 37: 'Want God zal Sion verlossen en de steden van Juda bouwen; en aldaar zullen zij wonen en haar erfelijk bezitten; En het zaad Zijner knechten zal haar beërven; en de liefhebbers Zijns Naams zullen daarin wonen.'

De val van Jeruzalem en de wederopbouw van de tempel

Margreet Bunt schreef ook over (onbekende) profeten: Amos, Habakuk, Jeremia, Haggaï en Zacharia. De titel van dit boek met een stevige en geïllustreerde kaft is : De val van Jeruzalem en de wederopbouw van de tempel. ISBN nr. 9.789. 033.128.349; Prijs € 14,90

Margreet Bunt werkt al jarenlang in het basisonderwijs. Vanaf 7+ kunnen kinderen dit zelf lezen en al eerder is dit boek bijzonder geschikt om voor te lezen. De verhalen worden op een boeiende manier verteld en Margreet Bunt heeft ook zelf de illustraties gemaakt. Deze sluiten bijzonder goed aan bij de tekst. Tussen de vertellingen door wordt achtergrondinformatie gegeven. Een boek dat gelijk uitnodigt om te lezen, voor te lezen, maar ook om als cadeau te schenken. Zelfs voor volwassenen is het nog boeiend om dit te lezen. Dus vaders, moeders, opa's, oma's, ooms en tantes, geweldig om dit aan te schaffen, dan wel voor verjaardagen te geven.

Het boek begint met Amos, de profeet (of zoals hij genoemd wordt: de boer) uit Tekóa, Habakuk, heeft de val van Jeruzalem voorspeld, Jeremia maakt zelf de val van Jeruzalem mee en Haggaï en Zacharia zijn betrokken bij de wederopbouw van de tempel.

Een kort citaat van blz. 94 wil ik u niet onthouden:

… Nog een paar weken, dan is het oude jaar voorbij. Dan zal het nieuwe jaar aanbreken en dan zullen ze opnieuw naar de tempel gaan. Dan zal daar het Pascha gevierd worden. Voor de eerste keer zal dat feest niet meer in de huizen gevierd worden. Nee, met elkaar zullen ze het Pascha vieren in hun nieuwe tempel. De Heere zal dan in hun midden zijn!

En schitterend boek en de prijs mag geen verhindering zijn. Van harte aanbevolen!

Afbeelding