De burgemeesters van Veere en Schouwen-Duiveland en de wethouders van Westvoorne en Goeree-Overflakkee (Van der Vlugt) met de behaalde award.
De burgemeesters van Veere en Schouwen-Duiveland en de wethouders van Westvoorne en Goeree-Overflakkee (Van der Vlugt) met de behaalde award. Foto:

Beste duurzame kustbestemming wereldwijd

'QualityCoastprijs voor Goeree-Overflakkee'

GOEREE-OVERFLAKKEE - De organisatoren van de Green Destinations top 100 hebben woensdagmiddag in Berlijn op de internationale beurs ITB vier QualityCoast gebieden in de Nederlandse Delta: Goeree-Overflakkee, Schouwen-Duivenland, Veere en Westvoorne, benoemd tot beste duurzame kustbestemming wereldwijd. In de verkiezing is gekeken naar bestemmingen die aantrekkelijk zijn door hun toeristische mogelijkheden, hun ligging en omgeving, maar die daarbij ook veel aan duurzaamheid doen. Voor Goeree-Overflakkee mocht wethouder Arend-Jan van der Vlugt de prijs in ontvangst nemen.

Door Jaap Ruizeveld

Evenals zijn collega's uit de andere kustplaatsen, toonde Van der Vlugt zich zeer trots op deze internationale waardering en erkenning. Passend in de uitwerking van de Eilandvisie waarin kwaliteit, duurzaamheid en marketing speerpunten zijn en waarin steeds belangrijke stappen kunnen worden gezet. De waardering en erkenning geldt voor allen die hieraan meewerken, stelt de wethouder die met een nominatie op zak samen met een vertegenwoordiger van Economische Zaken, op uitnodiging van de organisatie, naar deze internationale beurs in Berlijn was afgereisd.

Jury- en publieksprijs

"Niet alleen de juryprijs, ook de publieksprijs werd een trofee voor de 4 kustgemeenten. Het geeft aan dat wij op de goede weg zijn en het is nu een uitdaging om met de andere winnaars te bezien welke gezamenlijke stappen mogelijk zijn om nog betere resultaten te kunnen bereiken". Van der Vlugt was dinsdagavond ook uitgenodigd voor een bijeenkomst in de Nederlandse ambassade, waar contacten gelegd konden worden met gemeenten, partijen, touroperators en media. "Een prima moment om te netwerken en daar hebben we uiteraard gebruik van gemaakt", vertelt de wethouder.

Internationaal

In het juryrapport wordt melding gemaakt van het Nederlandse Deltagebied, dat zich kenmerkt door uitzonderlijke natuurgebieden waar zeehonden, bruinvissen, herten, flamingo's en andere bijzondere vogels te vinden zijn. Waar brede stranden en duingebieden elkaar afwisselen. Waar bij de stranden en jachthavens aan Noordzee, Haringvliet, Grevelingen, Oosterschelde en het Veerse Meer de bekende blauwe vlaggen wapperen ten teken van schoon zwemwater. De beste duurzame kustbestemming wereldwijd is een groene, natuurlijke bestemming, met goede horecagelegenheden, gezellige en authentieke dorpskernen en stadjes. Met diverse overnachtingsmogelijkheden te vinden. De winnende kustgebieden trekken veel gezinnen, natuurliefhebbers, wandelaars, fietsers en watersporters uit binnen- en buitenland, kortom internationaal.

Ontwikkelingen

De gebieden in de Nederlandse Delta zetten volop in op duurzame ontwikkelingen. Alle vier de gebieden zijn bekroond met een QualityCoast Award. Goeree-Overflakkee is in 2020 energieneutraal; het eiland loopt voorop in duurzame energieopwekking en werkt aan innovatieve oplossingen voor energieopslag en gebruik van waterstof. Met het eerste integrale gebiedsproject van Nederland is in de Kop van Schouwen met zijn 22 km brede kust een enorme kwaliteitsslag gemaakt met herstel van ruim 200 hectare oude natuur, ruim 1.400 hectare nieuwe natuur en hoogwaardige recreatiebedrijven. Dat blijkt uit oorkondes zoals Superplatz. De gemeente Veere staat voor duurzaam (toeristisch) vervoer en samen met de Stichting Strandexploitatie werkt men aan een project 'Duurzame stranden'. In Westvoorne is het Fieldlab Green Economy aan het Oostvoornse Meer het podium voor duurzame initiatieven op het gebied van economie, wetenschap, natuur en recreatie.