Afbeelding
Foto:

Sprankelend kookboek met pindakaas in de hoofdrol

Pindakaas is typisch zo'n ingrediënt dat in vrijwel elk keukenkastje te vinden is. Handig om even snel een boterham mee te smeren voor tussen de middag of als ingrediënt voor huisgemaakte pindasaus. De oudste vermelding van het woord 'pindakaas' voert terug naar het Suriname van de 18e eeuw. De daar vervaardigde pindakaas was van zo'n stevige substantie dat men er plakken van snijden kon, net als bij kaas. (bron: J. van Donselaar, 'Pindakaas, een oud woord uit Suriname', in Tijdschrift voor Lexicografie).

Eind jaren veertig van de vorige eeuw verschenen de eerste potten pindakaas op de Nederlandse markt en inmiddels is er zelfs een heuse pindakaaswinkel in Amsterdam. Voor de liefhebbers is het inmiddels ook mogelijk om online een pindakaasabonnement af te sluiten.

In een Arnhemse boekhandel stuitte ik op 'Pindakaas', een kookboek van Marije Sietsma en Saskia Lelieveld. De verkoopster meldde als extraatje dat het niet alleen een erg leuk boek is, maar ook nog eens afkomstig van een plaatselijke uitgeverij die duurzaamheid hoog in het vaandel heeft staan.

Reden genoeg om nieuwsgierig te worden naar de inhoud van het boek, dat een toepasselijke pindakleurige omslag combineert met een royale afbeelding van een indrukwekkende ijssandwich met brosse pindakoekjes.

Marije Sietsma is freelance tekstschrijver, redacteur en eigenaar van de eenmansuitgeverij Loopvis en Saskia Lelieveld heeft als fotografe een respectabele hoeveelheid kookboektitels op haar naam staan.

Rocky Roads

Nooit geweten trouwens dat je zóveel kunt doen met pindakaas. Een echte allrounder in zowel zoete als hartige gerechten. Deze gezonde energieleverancier bevat veel onverzadigde vetzuren, vitamines en eiwitten. Nu heb je pindakaas en pindakaas. Wie zelf pindakaas maakt (verbluffend simpel voor wie de aanwijzingen volgt uit het boek) weet meteen zeker dat deze in elk geval geen extra toegevoegde suiker, (geharde) palmolie of zout bevat. Dit blijkt bij kant-en-klare potten nog wel eens het geval te zijn. Pure, zelfgemaakte pindakaas is lekker, maar de schrijfster geeft ook ideeën voor extra smaakmakers als honing en kaneel met rozijnen.

Alleen al het bladeren door dit kijk- kook- en leesboek is een ontspannende bezigheid. Tijd om de proef op de som te nemen en een aantal recepten uit te proberen. Kiezen werd nog lastig uit de bijna zestig recepten, verdeeld over de categorieën ontbijt, koek enzo, taart & plaatwerk, hartig en toetjes.

Uiteindelijk viel de keus op de noedels met pinda-korianderpesto (blz. 125) en de brosse pindakoekjes (blz. 47). De recepten zijn stap voor stap beschreven en de meeste gebruikte ingrediënten zijn eenvoudig verkrijgbaar. Het was even puzzelen in welke volgorde de staafmixer het beste de pindakaas, verse koriander, rode peper en limoen tot een mooie egale pesto kon verwerken. Het bleek in elk geval handig om de ingrediënten van tevoren alvast zo klein mogelijk te snijden. Een keukenmachine is bij een aantal recepten een handige hulp. Maar de pesto is uiteindelijk met de staafmixer ook prima gelukt.

De Afrikaanse stoofschotel met pindakaas en zoete aardappel (bataat) en de Rocky Roads met limoen en marshmallows staan binnenkort op de agenda.

Een juweeltje van een kookboek!

Pindakaas
Kookboek
2017, uitgeverij Loopvis
160 blz., € 18,95
ISBN 978942206435

+ Stap voor stap werkbeschrijvingen
+ Duurzaam geproduceerde uitgave
+ Veelal gebruik van huis- tuin- en keuken ingrediënten