Afbeelding
Foto:

Tuinesië of toch Saalbach Hintergarten

Wat doen we met de vakantie dit jaar? Die vraag wordt mij thuis steeds vaker en indringender gesteld. Ver weg of juist dicht bij huis. Een paar dagen, of een paar weken. Richting de zon, of juist richting de sneeuw. Dat soort dingen zorgen voor uitgebreide discussies. Vooral als je – zoals ik – het stiekem ook wel prima vindt om gewoon thuis te blijven.

In Berlijn is woensdagmiddag de Green Destinations top 100 bekend gemaakt. Goeree-Overflakkee staat op nummer één, samen met Schouwen-Duiveland, Veere en Westvoorne. De jury roemt de natuurgebieden, brede stranden, horeca en jachthavens in de kustregio. De andere genomineerden in de categorie kustregio's waren het plaatje Noja in het noorden van Spanje en het eiland Skyros in de buurt van Athene.

Griekenland en Spanje staan allebei op de wensenlijst voor een toekomstige vakantie. Maar er is nu 'bewezen' dat we beter op het eiland kunnen blijven. Dat heeft de twee andere landen tenslotte verslagen in de competitie. En dan supporten we ook gelijk de lokale economie. En als mensen vragen waar ik dit jaar naar toe ga op vakantie, zeg ik met een wegwerpgebaar: "Oh, gewoon naar één van de The World's top 10 sustainable destinations."

Niet op vakantie gaan en thuis ontspannen lijkt een soort taboe in Nederland. Je krijgt al snel medelijdende blikken, of er wordt gevraagd of de bodem van de spaarpot is bereikt. Gelukkig zijn er genoeg bestemmingen waarmee thuisblijvers vakantiefanatici de mond kunnen snoeren. Mijn favorieten zijn Gran Balconia, Tuinesië, 't Ailand, Saalbach Hintergarten of Rundhausen am Thür.