Vroeger was er een weekmarkt in de Voorstraat.
Vroeger was er een weekmarkt in de Voorstraat. Foto:

'Voorstraat Dirksland verpaupert'

DIRKSLAND – Zeer slecht straatwerk, stoepen met blauwe strepen, lantaarnpalen die niet passend zijn in een historische dorpskern en die 's avonds veel te veel licht geven. De Voorstraat in Dirksland is er niet goed aan toe. "Hoe bedoel je, authentiek en nostalgisch", schrijft Voorstraat-bewoner Paul Lodder aan de dorpsraad.

Door Kees van Rixoort

Lodder noemt in zijn brief ook nog de leegstaande panden, waaronder het voormalige gemeentehuis. "Mooi is het nog nooit geweest en totaal niet passend bij de stijl van de oudere huizen. Echter, toen het nog als gemeentehuis in gebruik was, leefde het nog met aanloop van allerlei mensen, personeel, bestuurders etc. Nu is het een doods pand dat staat te verpauperen." En, voegt Lodder daaraan toe, dat zal alleen nog maar erger worden als CuraMare, dat nu een klein gedeelte van het pand gebruikt, daar zal vertrekken. De briefschrijver ziet het al voor zich: een aftakelend kraakpand. "Hoe bedoel je, historisch centrum."

Winkels zijn er amper nog in het oude centrum van Dirksland. De markt is jaren geleden vanuit de Voorstraat verplaatst naar de Geldersedijk. "Wat maakt dan een centrum van een dorp nog interessant? Geen idee. Kijk eens naar de Voorstraat in Sommelsdijk, Middelharnis, dan zie je hoe het ook kan. Mooi straatwerk, geen lelijke stoepen met blauwe strepen, boompjes, passende verlichting, etc.", aldus Lodder.

Appartementen

Hij komt ook met een aantal ideeën om zijn straat een beter aanzien te geven. Nostalgische verlichting, mooie klinkers, passende boompjes en een herbestemming van het voormalige gemeentehuis. Een projectontwikkelaar zou er brood in moeten zien om appartementen in dat grote verpauperende pand te realiseren. Eventueel aangevuld met een paar winkeltjes op de begane grond.

Lodder beseft dat het allemaal veel geld kost, maar hij hoopt dat de dorpsraad zich sterk wil maken voor zijn ideeën. Ook oppert hij dat de 50.000 euro die voor het opknappen van de haven is uitgetrokken, beter besteed zou kunnen worden aan het reanimeren van het centrum. De dorpsraad, die dinsdag 6 maart vergaderde, vond dat sommige ideeën uit de brief het overwegen waard zijn. Het verschuiven van het geld van de haven naar het centrum is echter niet mogelijk, liet voorzitter Jan Leenders direct weten. Het gaat namelijk om een geoormerkt bedrag dat de provincie Zuid-Holland in het kader van de Erfgoedlijn Goeree-Overflakkee ter beschikking heeft gesteld voor de haven van Dirksland.

De Voorstraat anno nu.