Afbeelding
Foto:

Edudelta: "Wij blijven gewoon open, ook na de zomer"

MIDDELHARNIS - Leerlingen van het Edudelta College in Middelharnis kunnen vandaag gewoon naar school, en ook volgende week en straks na de zomervakantie. "Ik kan u verzekeren dat onze school de deuren absoluut niet gaat sluiten," stelt Koos Samsom, voorzitter van het College van Bestuur van het Edudelta College. De onderwijsinstelling kampt met financiële problemen, het onderwijs wordt hoogstwaarschijnlijk ondergebracht bij een andere school op het eiland.

Door Martijn de Bonte en Jaap Ruizeveld

"De leerlingen krijgen gewoon les van dezelfde docenten. Wat wel gaat veranderen, is dat het Edudelta de activiteiten over gaat dragen aan een andere onderwijsinstelling. Er zijn momenteel al gesprekken gaande met andere scholen op Goeree-Overflakkee om in de toekomst het onderwijs over te dragen. Dat gebeurt op zijn vroegst vanaf 1 augustus, maar dat kan bijvoorbeeld ook pas 1 januari worden. "We willen het zorgvuldig aanpakken en dat kost tijd." Het is de bedoeling dat in een oriënterende fase door de VO-scholen in de gemeente onderzoek wordt gedaan naar de mogelijkheden. Het onderzoek moet begin april zijn afgerond.

600 leerlingen

Maandag stuurden de Ministers van Onderwijs een brief aan de Tweede Kamer met informatie over het reddingsplan voor de onderwijsinstelling die in zwaar weer terecht is gekomen. Belangrijk nieuws, want in Middelharnis heeft de school drie vestigingen: aan de Schoolstraat worden de technische opleidingen gegeven. Het schoolgebouw aan de Langeweg is de thuisbasis van de groene opleidingen. En aan de Groene Zoom verzorgt de school mbo-opleidingen. Op het eiland zijn er in totaal ongeveer 600 leerlingen die les krijgen op het Edudelta College.

Problemen

In augustus 2017 is Edudelta onder financieel toezicht geplaatst door de inspectie. Bezuinigingen van het vorige Kabinet op agrarisch onderwijs en een snelle daling van het aantal leerlingen bij het groenonderwijs, liggen ten grondslag aan de huidige problematiek. Het college schrijft in een brief dat het gemeentebestuur niet op de hoogte is gesteld door het Edudelta College of de inspectie toen de onderwijsinstelling onder financieel toezicht werd gesteld. Het college benadrukt de opmerkingen in de brief van de ministers dat de financiële positie van Edudelta in structureel opzicht zorgwekkend is, maar dat een faillissement op dit moment niet aan de orde is. De gemeente is verantwoordelijk voor de huisvesting van de onderwijsinstelling.

Beroepscampus

"De plannen voor de nieuwe beroepscampus op het terrein van bouwbedrijf Boeter gaan onverwijld door," aldus Samsom. "De campus moet in augustus 2020 klaar zijn, de huidige situatie verandert daar niets aan. Later dit jaar wordt er als eerste stap gestart met de verbouwing van het pand aan de Langeweg. Volgend jaar start de bouw van de beroepscampus." In de beroepscampus komen de groene en de technische opleidingen onder één dak, samen met mbo-onderwijs. Het college bevestigde in een brief naar de raadsfracties dat de voorbereidingen voor de Beroepscampus onverminderd doorgaan. "Het door de gemeenteraad beschikbaar gestelde krediet is, met uitzondering van voorbereidingskosten en aankoop pand Boeter, nog geheel beschikbaar. Daardoor kan de gemeente in dit traject een regisserende positie innemen. In de gesloten overeenkomst is afgesproken dat overblijvende partijen zich verplichten andere partners te zoeken om de Beroepscampus te realiseren."

In overleg met de gemeente en de Ministers van Onderwijs wordt er momenteel gekeken naar de beste partner om het onderwijs over te nemen. Een aantal raadsfracties heeft deze week al mondelinge vragen ingediend bij het college over de continuïteit van Edudelta, het zoeken naar een mogelijke fusiepartner en het onderwijsaanbod op het eiland. Voor het college is de voortgang van het beroepsonderwijs primair van groot belang en het college zal zich daarom inzetten om andere instellingen van voortgezet onderwijs te stimuleren tot overname van het onderwijsaanbod van Edudelta in Middelharnis en Sommelsdijk.

Geen steun herstelplan

De ministers vinden het belangrijk dat leerlingen en studenten in de provincies Zeeland en Zuid-Holland niet alleen nu, maar ook op de lange termijn toegang hebben tot goed en toekomstbestendig groen vmbo- en mbo-onderwijs. Daartoe is de situatie rond Edudelta beoordeeld en zijn scenario's afgewogen. Onder de huidige omstandigheden zien de ministers geen mogelijkheden om financiële steun te verlenen aan een herstelplan met hoge transitiekosten. Daar komt bij dat zij perspectief zien om het beroepsonderwijs in de gemeente Goeree-Overflakkee onder te brengen bij gevestigde scholen van voortgezet onderwijs.

In de praktijk gaat er volgens Samsom voor de leerlingen niet veel veranderen. "Die blijven in hetzelfde gebouw les krijgen van dezelfde docenten. Ik wil nogmaals benadrukken dat onze school niet gaat sluiten. Dat kan ik garanderen."