Het raadhuis in Ooltgensplaat. Foto: Archief Eilanden-Nieuws
Het raadhuis in Ooltgensplaat. Foto: Archief Eilanden-Nieuws Foto:

Herbestemmingssubsidie voor drie Flakkeese monumenten

GOEREE-OVERFLAKKEE – Onder andere voor drie Rijksmonumenten op Goeree-Overflakkee heeft het ministerie van OCW subsidie beschikbaar gesteld. Het gaat om het raadhuis in Ooltgensplaat, boerderij Zeldenrust in Den Bommel en de Kwakstee in Melissant. Het geld is bedoeld voor onderzoek naar het herbestemmen van deze gebouwen met cultuurhistorische waarde.

Door Kees van Rixoort

In totaal heeft het ministerie ruim 2,6 miljoen aan herbestemmingssubsidie verleend. Voor het raadhuis van Ooltgensplaat gaat het om 7183 euro, voor boerderij Zeldenrust 9042 euro en voor de Kwakstee 7115 euro. Deze bedragen zijn bestemd voor onderzoek naar herbestemming. Het ministerie heeft binnen het totaal van 2,6 miljoen euro ook subsidies verleend voor maatregelen om gebouwen met cultuurhistorische waarde wind- en waterdicht te maken.

Aanvragers konden tot en met 30 november 2017 een subsidieverzoek indienen. De aanvragen zijn de afgelopen weken beoordeeld door de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed. Op 28 februari zijn de definitieve besluiten verzonden naar de aanvragers. Van de 370 subsidieverzoeken uit het land zijn er 299 gehonoreerd. Doel van de subsidieregeling is het voorkomen van het in verval raken van leegstaande monumenten.